Dobio gromoglasni aplauz
58

Počasno srce Sarajeva dodijeljeno američkom reditelju i oskarovcu Charliju Kaufmanu

L. R.
Charlie Kaufman (Foto: I. Š./Klix.ba)
Charlie Kaufman (Foto: I. Š./Klix.ba)
Američki reditelj i oskarovac Charlie Kaufman jedan je od dobitnika ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva, a priznanje mu je dodijeljeno na ljetnom kinu Coca-cola na Metalcu.

Nakon dodjele priznanja za doprinost filmskoj umjetnosti, uslijedila je projekcija filma iz 2002. godine "Adaptation" reditelja Spikea Jonzea, a čiji je scenarij radio upravo Kaufman, koji je kasnije nagrađen i Oscarom za ovaj film.

"Hvala svima koji ste došli pogledati film. Veoma sam zahvalan. Volim ovaj grad kada sam bio 2008. godine, a volim ga i sada zbog 'topline' ljudi", rekao je Kaufman na početku svog govora.

"Prošlu noć bili smo na Ljetnom kinu i gledali film 'Crveno nebo' Christiana Petzolda i na polovini filma balon s projekcioniom platnom je ispuhao i pao na zemlju. Svi su bili sretni i aplaudirali su. Situacija je bila tako specifična i drugačija, mogu samo zamisliti kakva bi situacija bila da se to negdje drugo dogodilo. Ljudi su samo počeli pušiti i piti i to je prezentiralo 'srce grada'", rekao je Kaufman.

Istaknuo je da je pročitao i knjigu "Me'med, crvena bandana i pahuljica" ("My heart") Semezdina Mehmedovića, a za koju je rekao da je predivna i smatra da je to trebao spomenuti.

Osim što je scenarist, Charlie Kaufman je i reditelj i producent. Za scenarij filma "Biti John Malkovich" iz 1999. godine nominovan je za Oscara i Zlatni globus, a osvojio je nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenarij.

Charlie Kaufman i Jovan Marjanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Charlie Kaufman i Jovan Marjanović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Tri godine kasnije, Kaufman piše scenarije za dvije visoko cijenjene filmske adaptacije "Confessions of a Dangerous Mind" i za meta-komediju "Adaptation".

Za scenarij za film "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" Michaela Gondrya iz 2004. godine, Kaufman je ponovo dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara za najbolji originalni scenarij. Godine 2008. dobio je drugu nagradu Independent Spirit, ovaj put za režiju postmoderne psihološke drame "Synecdoche, New York".

Podsjećamo, pored Kaufmana, priznanje Počasno Srce Sarajeva dobio je i irski reditelj i pisac Mark Cousins, a navedeno je i da će jedna od dobitnica ovog priznanja biti škotska rediteljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay.