Britanska horor priča
48

Pedofilska noćna mora s BBC-ja: Dokumentarac o Jimmyju Savileu ne gledajte prije jela

Piše: Ines Mrenica
Netflixov dokumentarac "Jimmy Savile: Britanska horor priča" kroz opsežne arhivske snimke istražuje lik i (ne)djelo zabavljača, koji je uspio zavaravati cijelu naciju i u četiri desetljeća počiniti stotine seksualnih zločina nad djecom.
Jimmy Savile bio je najkarizmatičnija televizijska zvijezda u Ujedinjenom Kraljevstvu u periodu šezdesetih pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća. Status nacionalne ikone stekao je kroz dugogodišnji rad na BBC-jevim emisijama "Top of the Pops" i "Jim’ll Fix It". Beskrajno šarmantan i dovitljiv pred kamerama, osvajao je srca gledatelja nekoliko desetljeća. Niko nije mogao ni slutiti da se iza osmijeha šarmantnog filantropa, s kubanskom cigarom u ustima, krije pedofil. Kako stvari stoje, zlostavljao je najmanje 72 djece, a da bi prošao nekažnjeno, trebao je smo jedno - popularnost.

Netflixov dvodijelni dokumentarac "Jimmy Savile: A British Horror Story" objavljen je 5. aprila i nije trebalo dugo da se pozicionira u sam vrh trendinga streaming servisa. Donosi priču o perfidnom Savileu, koji je uspio zavarati svoje radne kolege s BBC-ja i kompletnu britansku javnost te za vrijeme uspješne karijere seksualno zlostavljati stotine djece, Njegova najmlađa žrtva imala je samo dvije godine.

Nelijep kao Shakespearov Richard III, pogrbljen i jednom rječju - nikakav, Jimmy je svoj imidž temeljio na zapuštenoj izblajhanoj kosi, sportskoj odjeći u živim bojama, zlatnom nakitu i naočalama s neobičnim okvirima. Ima ona stara izreka koja kaže da je mladost bezlična, a da svako od nas vremenom dobije lice koje zaslužuje. No, ne radi se ovdje o lamentiranju o tome kako je ljepota prolazna. Da biste razumjeli kako funkcionira pedofilska psihologija, dovoljno je da pažljivo pogledate Savileovo lice. Ne zato što je ružno, već zato što će vas zavarati. Vidjet ćete vrhunski show, onaj koji su gledali milioni Britanca.

Bilo je dobro dok je trajalo

JImmy Savile se skrivao tako što je stalno bio pred očima javnosti. Nakon njegove smrti 2011. godine, istraga je potaknula više od 450 užasnih optužbi za seksualno zlostavljanje. U dvodjelnom dokumentarnom filmu se pojavljuju njegovi brojni saradnici, ali i Savilove žrtve, sada odrasle žene, eksplicitno opisujući načine na koje ih je slavni voditelj zlostavljao. Neke od njih su horor doživljavale u crkvi za vrijeme molitve, neke nakon televizijskih prijenosa, a neke su silovane u kombiju, u kojem je Savile volio provoditi vrijeme, putujući s kraja na kraj Velike Britanije.

Svoje žrtve pronalazio je u raznim institucijama, od psihijatrijskih klinika, preko raznih medicinskih ustanova i domova za nezbrinutu djecu, gdje je glumio velikog dobrotvora. Skupljao je novac za potrebite, njegovao bolesnike, a zapravo je bio na izvoru svoje pohote, tamo gdje je mogao vrebati one najranjivije.

Jimmy Savile i princ Charles
Jimmy Savile i princ Charles

Prvi dio dokumentarnog filma fokusira se na karijerni uspon Jimmyja Savila i načine na koje je uspio fascinirati članove britanskog estabilishmenta. S elitom je bio vrlo blizak, a nekima od njih je bio neka vrsta savjetnika za odnose s javnošću, Imao je posebnu naklonost budućeg kralja, princa Charlesa, a kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom sedamdesetih godina, što je vrlo diskutabilno u slučaju nedavnih optužbi na račun princa Andrewa i njegovih veza sa zloglasnim Jeffreyjem Epsteinom. Pravo pitanje je, zapravo, dokle seže pedofilski lanac i da li je Savile bio samo jedna njegova karika, skriven iza institucija i dobrotvornih društava kojima upravljaju "ugledne" ličnosti.

Reditelj Rowan Dacon je imao pravo arhivsko blago na raspolaganju prilikom kreiranja priče, gdje se prvenstveno bavio Savilovim publicitetom i utjecajem koji mu je omogućavao da raditi doslovno šta je htio. Najjezivije u svemu jeste to što je Savile, poput lukavog pokvarenjaka, sve vrijeme pred kamerama zbijao šale na račun svojih zlodjela, pominjući djevojčice, zakulisne radnje i sudove kojima pokušava umaći, što je zabavljalo armiju njegovih obožavatelja. Glasina je uvijek bilo, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza.

Zanimljivo je da je Savile želio da na njegovom nadgrobnom spomeniku stoji natpis "Bilo je dobro dok je trajalo" (eng. It was good while it lasted). Ove riječi su uklonjene s njegovog groba u Scarboroughu nakon sve brojnijih optužbi koje su počele pristizati na račun nacionalne zvijzde. Dobile su sasvim drugu konotaciju i bolo je jasno da se stari pokvarenjak želio šprdati s javnošću još dugo nakon svoje smrti.

Neprikosnovena zvijezda šoubiznisa i veliki humanitarac Jimmyja Savile je zaista najveća britanska noćna mora i najveća sramota britanske javne televizije, ali izvrsan materijal za dokumentarac. Teško da bi ga bilo kakva fikcija uspjela kreirati ovako monstruoznim kakav je uspio biti u stvarnosti.