Pred nastup u Sarajevu
205

Peđa Bajović: Političari komičarima postaju sve veća i ozbiljnija konkurencija

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Kako izgledaju novi planovi popularnog komičara Peđe Bajovića, koje šale najbolje prolaze u regionu i šta poručuje političarima iz pozicije stand-up komičara govorio je Bajović u posjeti portalu Klix.ba najavljujući usput veliki trodnevni nastup krajem novembra.

Za nastup u Sarajevu spremio je cjelokupan opus iz 15 godina karijere stand-up komičara. Vrijeme je, kaže, za nešto novo, a ovo do sada urađeno ne treba da propadne, nego se treba iskoristiti na pravi način.

"Napravit ćemo svojevrsni presedan. Globalno nije napravljeno ništa slično. U istom gradu, tri dana zaredom, veom aprofesionalno sniman stand-up nastup. Ja bih, lično, to volio ponuditi nekim streaming servisima poput Netflixa, ali vidjet ćemo. Vjerovatno će se emitirati na televiziji", najavljuje Bajović.

Dodaje kako se radi o tri različite predstave, prva se zove "Rok trajanja" i ona će se održati u Slogi, zatim slijedi "Muškarac" u Imperialu, te naposljetku ide posljednja predstava u Coloseum Clubu, kojom će zatvoriti trodnevni nastup.

Kao neko ko je nastupao u cijeloj regiji, ali i mnogo dalje, Bajović je dobro upoznat o nijansama komedije koje se rasprostiru po cijelom svijetu. Svjestan je da ovdje i u SAD-u ne može pričati iste šale, što je za svakog komičara veliki izazov.

"Radio sam i na engleskom i na našem, svakako da nije isto raditi na ta dva jezika. Neke sadržajne reference su ono što razlikuje cijeli nastup. Engleski je kraći, na njemu se kudikamo lakše postižu neke stvari nego na našem jeziku", otkriva.

Iako je u jednom intervjuu izjavio kako je najteže nasmijati Crnogorce, kaže kako sada povlači tu izjavu jer se uspio snaći na tom terenu. Objašnjava nam da je najlakše nasmijati publiku koja zna na šta dolazi, bez obzira na geografsku lokaciju. Što se tiče teritorije Bosne i Hercegovine, kaže kako je lakše nasmijati Bosance nego Hercegovce, ali i kako je unutar Bosne lakše nasmijati Tuzlake nego Sarajlije.

"Šale koje najbolje prolaze kod nas su šale koje imaju veze s internim razlikama naših naroda. To uvijek dobro prolazi, s tim da moram priznati da se Slovenci najslađe smiju na svoj način", veselo objašnjava komičar.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Bajovića pitamo šta se dešava kada se nekome ne svidi njegova šala? Nasmijano kaže kako u takvim slučajevima najčešće kaže: "Hvala što ste došli, ne morate sljedeći put".

Inspiraciju pronalazi na svim stranama, ali je mnogo ima u politici. Ipak, kaže kako političari komičarima postaju sve veća i ozbiljnija konkurencija.

"Način na koji oni rade, ono što pričaju... to je nešto što mi ni u najluđim snovima ne bismo mogli smisliti. I stvarno moram da im kažem, to nije fer! Sreća u nesreći jeste što to nije situacija samo kod nas, već i u cijelom svijetu. Pa pogledajte samo Trumpa", govori kroz smijeh.

Ističe da ovo što se dešava u regionu nije politika, nego sama improvizacija nje.

"Ovo što se dešava definitivno nije politika. Mi jesmo zemlje, ali nismo države. Jaka frustracija svakako rezultira u dobroj komediji, ali nekad bih volio da se nalazim u uređenijoj državi i da osjetim izazove u kojima se nalaze moje kolege. Često se pitam kako li je mojim kolegama iz Švicarske, njima sigurno manjka inspiracije za šale. O čemu će oni praviti komediju? O tome kako je voz zakasnio tri minuta? Ili je nestalo omiljenog sira u ponedjeljak? Zamislite...", zamišljeno govori.

Inspiracije uvijek ima, a otkriva nam da ga ljudi često pitaju za šale kada ga negdje sretnu. Ipak, davno je naučio da ih ne priča u takvim situacijama.

"Kad me zubar pita za šalu 'džaba', ja njemu kažem..." (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Mlađe kolege se zalete, ispričaju nešto, pokušaju... Starije kolege imaju smišljene odgovore, baš kao i ja. Kad mi zatraže šalu, ja ih pitam čime se oni bave? Ako mi kažu da su zubari onda im pokažem zub koji mi treba popraviti. Ili jednostavno kažem 'Plati pa ću ti ispričati!'", kaže Bajović dodavši kako je jedna stvar biti šaljivdžija, a druga biti komičar.

Za dalji period ima nove planove i projekte, nakon što završi trodnevni nastup u Sarajevu namjerava se posvetiti novim stvarima i distribuciji snimljenog materijala.

"Do 31. januara, kada je datum obilježavanja mojih 15 godina karijere, te će se tri predstave prestati izvoditi kao takve. Napravit ću jednu predstavu od te tri, ona već ima radni naziv 'Najboljih sat i kusur' i odgovorno tvrdim da će to biti najbolja stand-up predstava u ovom trenutku u ovom dijelu svijeta", optimistično najavljuje Bajović dodavši kako će ta predstava biti ono najbolje iz njegovih 15 godina karijere.