Film/TV
0

Palm Springs: Značajno učešće filmova iz regiona

FENA
Međunarodni filmski festival u Palm Springsu (PSIFF), koji je otvoren jučer debitantskim filmom “Outscored” američkog reditelja Džona Džefkota, prikazat će do 15. januara više od 250 filmova iz 73 zemlje, među kojima je i desetak filmskih ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije u programu filmova van engleskog govornog područja.

Ukupno će biti 79 premijera, od kojih tri svjetske, 47 američkih i 29 sjevernoameričkih, a u programu filmova van engleskog govornog područja bit će prikazano 55 ostvarenja predloženih za nominacije za Oskara za najbolji strani film. Među njima je i nagrađivani film “Sutra ujutro” beogradskog reditelja Olega Novkovića, kandidat Srbije za nominacije za Oskara.

Bit će prikazana i prva koprodukcija svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, “Karaula” hrvatskog reditelja Rajka Grlića, kao i hrvatski film “Libertas” o Marinu Držiću Veljka Bulajića, nagrađivani slovenački film “Od groba do groba” Jana Cvitkoviča, makedonski “Kontakt” Sergeja Stanojkovskog, kao i prošlogodisnji pobjednik Berlinala “Grbavica” sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić.

Ove godine bit će dodiljene nagrade žirija “Novi glasovi / Nova vizija” za jedno od 13 ostvarenja autora koji se predstavljaju debitantskim ili drugim filmom, kao i Džon Slezinger za izvaredno dostignuće prvim igranim ili dokumentarnim filmom.

Tradicionalna Gala ceremonija bit će održana sutra, a nagrade za dostignuća u karijeri dobit će glumica Kejt Blanšet i kompozitor Filip Glas.

Među dobitnicima niza nagrada bit će Sidni Polak, ekipa filma “Babel”, autori filma “Little Miss Sunshine”, Kejt Vinslet, Alehandro Gonzales Inaritu, Adam Beach i Džesika Bel, kao i Dženifer Hadson koja je nagrađena za film “Dreamgirls”, za koji je nominirana i za nagradu Zlatni globus.

PSIFF, koji je 1990. godine osnovao tadašnji gradonačelnik Palm Springsa Soni Bono jedan je od najvećih u Sjevernoj Americi, a ujedno i prilika za ugovore o prodaji i distribuciji filmova, kao i kampanju za predstojeće nominacije i dodjelu Oskara.