Film/TV
0

Otvoren 65. filmski festival u Veneciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čast otvorenja ovogodišnjega 65. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostre) pripala je u srijedu uvečer braći Coen, koja su u programu izvan konkurencije premijerno prikazala crnu kriminalističku komediju "Zapali nakon čitanja".

U filmu su zaigrale tenutno možda i najpopularnije holivudske zvijezde George Clooney i Brad Pitt, ali uz njih i John Malkovich te Tilda Swinton.

Film pripovijeda o dvoje ljudi koji slučajno naiđu na memoare umirovljenog agenta CIA-e i taj rukopis pokušaju unovčiti.

Prvog dana Venecijanskoga filmskog festivala Clooney i Pitt bili su apsolutno najtraženiji i najslikaniji glumci.

Ovogodišnji, 65. venecijanski filmski festival predstavit će publici paradu glumačkih i redateljskih zvijezda, među kojima će najzapaženije biti Charlize Theron i Kim Basinger, njima uz bok i veliki japanski glumac i redatelj Takeshi Kitano te Jonathan Demme, redatelj filma "Kad jaganjci utihnu".

Obje oskarovke, Theron i Basinger igraju u redateljskom prvijencu meksičkog scenarista Guillerma Arriage "Plamteća livada", prenijele su agencije.

Sveukupno će se prikazati 52 filma od kojih će se u konkurenciji za Zlatnog lava natjecati samo 21.

Među razvikanijim su favoritima i dva Japanca, Kitano s filmom "Ahil i kornjača" te ništa manje čuveni oskarovac Hayao Miyazaki s crtianim filmom "Ponyio i morska hrid".

Festivalskim žirijem ove godine predsjedava veliki njemački redateljski veteran Wim Wenders, a uz njega će o nagradama odlučivati talijanska glumica Valeria Golino, argentinska redateljica Lucrecia Martel i hongkonški producent Johnnie To.

Nastala 1932. godine, venecijanska Mostra nije održavana nekoliko godina tokom Drugoga svjetskog rata, a nekoliko festivalskih godina filmovi se nisu nadmetali za nagrade.