Preminuo u 72. godini
27

Otkriven uzrok smrti glumca Robbieja Coltranea, zvijezde filmova o Harry Potteru

I. B.
Coltranea je proslavila njegova uloga u Harry Potteru (Foto: Twitter)
Coltranea je proslavila njegova uloga u Harry Potteru (Foto: Twitter)
Robbie Coltrane, glumac najpoznatiji po ulozi Hagrida u "Harry Potter" franšizi, preminuo je prošle sedmice u dobi od 72 godine, a sada je otkriven i uzrok njegove smrti.

Coltrane je preminuo nakon višestrukog zatajenja organa, prema više britanskih izvješća. U njegovoj smrtovnici također je navedeno da je patio od sepse, infekcije donjih dišnih putova i srčanog zastoja.

Glumac koji je igrao i u filmovima o Jamesu Bondu, imao je dijagnosticiranu pretilost i dijabetes tipa 2.

Vijest o njegovoj smrti potresla je ljude diljem svijeta, dok su se od njega oprostile brojne kolege i prijatelji, među kojima je i Daniel Radcliffe (Harry Potter).

"Robbie je bio jedan od najsmješnijih ljudi koje sam upoznao i stalno nas je kao djecu nasmijavao na setu", napisao je on.

Javio se i Rupert Grint, koji je u spomenutoj franšizi glumio Rona.

"Srce mi se slomilo kad sam čuo da Robbieja više nema. Nikada neću zaboraviti njegov miris cigara i ljepila za bradu - prekrasna kombinacija", napisao je on i dodao kako niko drugi ne bi mogao glumiti Hagrida, osim Robbieja.

"Baš kao što je Hagrid bio u knjigama i filmovima, Robbie je bio u životu - topao, suosjećajan i smiješan. Čovjek golemog srca koji je i dalje pazio na nas čak i decenijama kasnije. Vidimo se na drugoj strani Bobser", zaključio je svoju objavu.

Coltraneova glumačka karijera obuhvatala je brojne naslove, dok mu je njegov jedinstven izgled pomogao da se istakne iz gomile.

Glumac je imao i dvoje djece koje je dobio sa kiparicom Rhonom Gemmell. Par se vjenčao 1999. godine, no rastali su se 2003.