Film/TV
0

Oskarovac Lee kritikuje oštre nastupe kineskih medija

Sarajevo-x.com
Režiser Ang Lee je kritikovao kineski medijski linč kojem je izložena glavna glumica, više puta nagrađenog, erotskog špijunskog trilera “Lust, Caution”, objavio je BBC.

Kineskim medijima je stiglo naređenje da se riješe svih filmskih i drugih sadržaja sa Tang Wei, glumicom Leejevog filma, obavijestio je Taiwan`s United Evening News.

Režiser Ang Lee je izjavio da je veoma razočaran ovom odlukom i žali što je Tang Wei povrijeđena.

Vijesti su objavile da je medijskom linču glumica izložena zbog njene uloge u filmu, kojom se “uljepšava” izdajnik zemlje.

“Ona je odigrala jednu od najvećih uloga ikada, u filmu koji je pravilno isproduciran i distribuiran”, izjavio je Lee. Režiser je dodao kako će učiniti sve kako bi joj pružio podršku u ovom teško, vremenu za nju.

Mlada glumica Tang je proglašena najboljom glumicom na Taiwan`s Golden Horse Awards, dodjeli nagrada koja se smatra kineskim pandanom Oscaru. Film “Lust, Caution” je također osvojio nagradu Zlatni lav na Venecijanskom filmskom festivalu prošle godine.

Film je izazvao kontraverze u Kini zbog eksplicitnih scena seksualnog sadržaja i portretisanja nepatriotskog ponašanja.

Radnja filma se odvija za vrijeme japanske okupacije Šangaja četrdesetih godina. Lik, koji utjelovljuje mlada Tang, se pridružuje kineskom otporu i od nje se traži da ubije moćnog japanskog saveznika, nakon čega se, u posljednjoj minuti, predomisli.

“Uljepšavanje uloge japanskih saveznika izazvalo je veće kontraverze u Kini od samih scena seksa”, navodi se u obavještenju javnosti.

Režiser Lee, porijeklom iz Taiwana, je na crnoj listi i zbog toga što obnaša funkciju umjetničkog savjetnika na predstojećim olimpijskim igrama u Pekingu.

Mnogi Kinezi su još uvijek osjetljivi kad su u pitanju zvjerstva japanske vojske tokom Drugog svjetskog rata, u periodu invazije na Kinu.

Holivudska filmska adaptacija “Memoari jedne gejše” nije još nikada igrala u kinima u zemlji zbog špekulacija i strahovanja vlasti povodom nastupa kineskih glumica Gong Li i Zhang Ziyi u ulogama likova japanskih gejši.