Ususret 28. SFF-u
104

Osamnaest godina Srca Sarajeva: Kako je simbol od kartona za opkoljeni grad postao filmska nagrada

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Najprestižnija nagrada Sarajevo Film Festivala Srce Sarajeva izrađuje se već 18 godina, a iza filmske nagrade krije se dirljiva priča koja seže u ratne godine.

Srce Sarajeva je nagrada koja se, na najvećoj filmskoj smotri u regiji, ali i šire, dodjeljuje od jubilarnog 10. SFF-a, odnosno od 2004. godine.

Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica Agnes B. i od 2004. godine predstavlja zvaničnu nagradu najvećeg festivala sedme umjetnosti u regionu. Posao kreiranja nagrade dodjeljen je zlatarskoj radionici Sofić, a od tada do danas, svake godine izrađuju sofisticirane nagrade za najprestižniji filmski festival u regionu.

Priča o filmskoj nagradi je više nego simbolična, a kao i sam festival nastala je u najtežim ratnim godinama. Naime, tokom rata u Bosni i Hercegovini, na mirovnim protestima u Parizu na kojima je bilo jedva 50 ljudi, pojavila se Agnes.

Ona se, inspirisana stidom zbog nezainteresiranosti svojih sugrađana, odlučila na zanimljiv korak - prodavati od kartona izrezana srca i sakupljeni novac poslati u opkoljeno Sarajevo.

U zlatarskoj radnji Sofić, čiji su vlasnici braća Sead i Senad Sofić, već 18 godina proizvodi se glavna nagrada Srce Sarajeva. Ekipa portala Klix.ba posjetila je njihovu radionicu gdje su nam ljubazni domaćini otkrili detalje nastanka, ali izrade prvog modela Srca Sarajeva.

Senad Sofić se prisjetio kako je bilo preinačiti srce Agnes B. u nagradu, istakavši da je zadatak koji mu je povjeren prihvatio s velikom odgovornšću.

Ono najvažnije je ispunjeno - kartonska kreacija pretočena je u simbol od srebra, a sačuvana je emocija koju je Agnes pokazala koristeći makaze.

Sve je krenulo od ovoga crteža, kaže nam, držeći u ruci papir na kojem se nalazi skica srca.

"Ovo je skica koju je izradila Agnes B. veliki poštovalac Sarajeva i Sarajevo Film Festivala. Prije 18 godina, za vrijeme priprema za 10. jubilarni Sarajevo Film Festival rodila se ideja o nagradi Srce Sarajeva. Tada su organizatori SFF-a došli do naše radionice da vide da li je moguće izraditi jednu autentičnu nagradu, a imali su prijedlog da to bude kreacija francuske dizajnerice Agnes B.", kazao je.

Kako je istakao, Srce Sarajeva je po svojoj veličini izlazilo iz okvira zlatarskog zanata, stoga je na početku izrađivano iz više dijelova da bi danas bilo sačinjeno od samo dva.

"Mi smo s velikom odgovornošću pristupili izradi modela, znajući da će to predstavljati jedan važan dio festivala. Nakon određenog vremena odradili smo prvobitnu tehnologiju izrade, a izrađuje se od srebra po crtežu francuske dizajnerice", dodao je.

Senad Sofić (Foto: T. S./Klix.ba)
Senad Sofić (Foto: T. S./Klix.ba)

Nagrade za ovogodišnji SFF su već odavno završene, kako kaže Senad, da sve nagrade budu savršene i spremne za festival radovi na izradi počnu u aprilu.

"Do sada, u ovih 18 godina, izradili smo oko 200 modela Srca Sarajeva, a od prošle godine radimo i nešto manju verziju koja se dodjeljuje u kategoriji serija. Izrada jednog Srca traje nekih 10-ak dana, ali ranije je to bilo i duže. Na izradi rade četiri osobe, a svaka je zadužena za svoj dio posla", kazao je.

Osim prestižne nagrade Srca Sarajeva, u radionici Sofića izrađuju se i replike predmeta iz Zemaljskog muzeja, čime oni žele sačuvati naše kulturno-historijsko naslijeđe od zaborava. Mnogih od tih predmeta poklanjaju se gostima SFF-a, legendarnim režiserima i glumcima. Tako je replika srednjovjekovnog nakita poklonjena Angelini Jolie.

Srce Sarajeva se dodjeljuje u svim takmičarskim kategorijama. Ova nagrada dodjeljuje se i pojedincima koji su dali doprinos razvoju Festivala, ali i bh. i svjetske kinematografije.