Clooney za najboljeg glumca
0

Objavljene nominacije za SAG nagrade

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija filmskih umjetnika (SAG) objavila je nominacije za nagrade u filmskoj i TV industriji za proteklu godinu.

Film The Help, snimljen prema istoimenom romanu o crnkinjama na jugu Sjedinjenih Američkih Država u doba prije priznavanja ljudskih prava, nalazi se na vrhu lista svih favorita za predstojeću sezonu nagrada. Film je dobio čak četiri nominacije za nagradu SAG-a, koja za razliku od Oscara uključuje i filmove i serije.

Organizacija filmskih umjetnika predstavlja 200.000 umjetnika u filmskoj i TV industriji.

Nominacije se održavaju samo dan prije nominacija za Zlatni globus, nagrade koja je ključni pokazatelj za dodjelu Oscara, vrhunac dodjele nagrada u filmskoj industriji.

Film The Artist je bio drugi po broju nominacija SAG-a. Što se tiče TV serija, Modern Family je nominovana u pet kategorija. Među poznatim glumicima nominovanim za nagradu, našli su se i George Clooney, Meryl Streep, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio i Glenn Close, prenosi AFP.

Clooney je nominovan za najboljeg glumca za ulogu u filmu The Descendants, u kojem glumi samohranog oca, a u toj kategoriji nominovan je i DiCaprio za ulogu u filmu J. Edgar u kojem glumi legendarnog FBI direktora J. Edgara Hoovera. U istoj kategoriji nominovan je i Brad Pitt za ulogu u filmu Moneyball.

Za najbolju glumicu su nominovane Streep za ulogu Margaret Thatcher u filmu The Iron Lady, Davis u The Help, Tilda Swinton u We Need to Talk About Kevin i Michelle Williams u My Week With Marilyn.

Nagrada SAG-a dodjeluje je 29. januara, a Zlatni globus 15. januara iduće godine. Nagrada Oscar dodjeluje se 26. februara, a ceremoniju će voditi Billy Crystal.