Snimljena unaprijed
0

Održana dodjela SAG nagrada: Dominacija serija "The Crown" i "Schitt's Creek"

N. O.
U nedjelju 4. aprila je održana 27. po redu dodjela SAG nagrada, a najviše pobjeda u ovogodišnjoj konkurenciji odnijele su serije "The Crown" i "Schitt's Creek".

Kao rezultat pandemije, ovogodišnja ceremonija izgledala je sasvim drugačije nego prethodnih godina, trajanje je smanjeno na jedan sat, umjesto uobičajena dva. Čitava dodjela, uključujući monologe voditelja i govore zahvale, prethodno je snimljena.

Nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu dobio je pokojni glumac Chadwick Boseman za performans u "Ma Rainey’s Black Bottom", dok je Viola Davis za ulogu u istom filmu proglašena najboljom u ženskoj kategoriji.

Kada su u pitanju televizijske uloge, Gillian Anderson je proglašena najboljom glumicom zahvaljujući ulozi u seriji "The Crown", a serija je dobila nagradu i za izvanredan nastup cjelokupnog ansambla u drami.

Uz dramu "The Crown", serija "Schitt's Creek" je također osvojila dvije nagrade, ali u kategoriji humoristične serije - za cjelokupni performans postave, a i Catherine O’Hara je odabrana za najbolju glumicu u ovoj kategoriji.

Nagradu je dobila i Anya Taylor-Joy za ulogu u popularnoj seriji "The Queen's Gambit", a interesantno je da se njen kolega iz serije, Bill Camp, koji je tumačio lik gospodina Shaibela, na dodjelu uključio sa prednjeg sjedišta vlastitog automobila.

Pored Taylor-Joy, nagrade su osvojili i glumci: Mark Ruffalo, Jason Sudeikis, Youn Yuh-Jung te Jason Bateman.