Žiri predvodi Michael Mann
0

Objavljen takmičarski program Filmskog festivala u Veneciji

FENA
Michael Mann
Michael Mann
Filmovi režisera Terrencea Malicka "To The Wonder" i Briana De Palme "Passion" nalaze se među 17 filmova koji se takmiče u konkurenciji 69. Filmskog festivala u Veneciji.

Filmovi će imati svoju svjetsku premijeru na festivalu koji će početi idućeg mjeseca i takmičit će se za prestižnu nagradu Zlatni Lav, prenosi BBC.

Ben Affleck, Rachel McAdams i Rachel Weisz glume u Malickovoj romantičnoj drami.

McAdams također glumi u De Palminom filmu "Passion", njegovom prvom ostvarenju u šest godina.

Ona nastupa zajedno s Noomi Rapace, Paulom Andersonom i Dominicom Cooperom u erotskom trileru, koji govori o borbi za vlast između dvojice kolega.

De Palma nije režirao nijedan film od 2006. godine kada je predstavio film "The Black Dahlia".

Među ostalim zvijezdama na festivalu na venecijanskom Lidu pojavit će se i James Franco, koji glumi trgovca drogom u filmu "Spring Breakers" Harmony Korine.

Festival, pod čelništvom Alberta Barbere i u organizaciji La Biennale di Venezia, ima za cilj promovirati međunarodnu kinematografiju kao umjetnost, zabavu i industriju.

Film "Outrage Beyond" japanskog režisera Takeshi Kitana također će biti u takmičarskoj konkurenciji festivala koji traje od 29. augusta do 8. septrembra.

U takmičarskoj konkurenciji također će biti film Urlicha Seidla "Paradise: Faith", drugi film njegove trilogije koju je počeo prikazivati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu filmom "Paradise: Love".

Žiri ovogodišnjeg festivala predvodit će američki režiser Michael Mann, najpoznatiji po svojim krimi dramama kao što su "Heat" i "The Insider".