Film/TV
0

Novi filmovi Eastwooda i Allena na Kanskom filmskom festivalu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Popularni američki režiser Clint Eastwood i Woody Allen pojavit će se među visoko profiliranim američkim režiserima ove godine na Kanskom filmskom festivalu. Organizator festivala Thierry Fremaux je izjavio da će se na ovogodišnjem, 61. izdanju, od 14. do 25. maja naći režiser Steven Spielberg zajedno sa zvijezdama filma “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”.

Očekuje se da će ispred Palais des Festivals prošetati i glumačke zvijezde Harrison Ford, Cate Blanchett, kao i čuveni režiser George Lucas. Pojavit će se i glumci novog Woody Allenovog filma “Vicky Cristina Barcelona”, Scarlett Johansson, Penelope Cruz i Javier Bardem.

Eastwoodov film “The Changeling” ,sa glumicom Angelinom Jolie u ulozi žene u potrazi za nestalim sinom dvadesetih godina u Los Angelesu, naći će se na takmičarskoj listi filmova ranijih pobjednika Zlatne palme, Stevena Soderbergha i Wima Wendersa.

Režiser Soderbergh, koji je osvojio nagradu Kanskog filmskog festivala za film iz 1989. godine, “Sex, Lies and Videotapes”, uspio je na vrijeme završiti četverosatni film “Che”, koji se bavi životom revolucionara Ernesta “Che” Guevare. Tako će imati priliku prikazati film festivalskoj publici u Kanu.

Wim Wenders, koji je nagradu festivala osvojio 1984. godine za film “Paris, Texas”, ove godine se na Kanski festival vraća sa filmom “The Palermo Shooting”, ljubavnom pričom likova koje tumače Dennis Hopper i talijanska glumica Giovanna Mezzogiorno.

Iz Azije na festival stiže film jednog od najpoznatijih autora novije generacije, Jia Zhangkea, “24 City”. Ovo ostvarenje tematizira promjene u društvu uzrokovane rapidno rastućom ekonomijom Kine.

Izvan takmičarskog programa, naći će se i dva filma koja se bave dvojicom karizmatičnih, ali problematičnih sportskih zvijezda. Jedan je film Jamesa Tobacka, pod nazivom “Tyson”, a drugi je film Emira Kusturice, “Maradona”, prenosi Reuters.

Žirijem ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala predsjedavat će glumac Sean Penn, a među ostalim članovima naći će se popularni glumci Natalie Portman, Sergio Castellitto i Alexandra Maria lara, kao i režiseri Rachid Bouchareb, Alfonso Cuaron i Apichatpong Weerasethakul.