Hit na Netflixu
9

Nova sezona serije "The Crown" predstavlja princezu Dianu i Margaret Thatcher

L. K.
Sredina novembra donijela je novu sezonu popularne serije "The Crown" koja je u prethodne tri sezone predstavila historiju kraljevske porodice. U novih deset epizoda pojavljuju se i princeza Diana, kao i Margaret Thatcher, što je privuklo veliki broj gledatelja.

Serija obrađuje period od 1979. do 1990. godine, prikazuje sve veće političke drame koje su se dogodile dok je Thatcher bila premijerka Velike Britanije.

Foto: Netflix / Ulogu princeze Diane utjelovila je Emma Corrin
Foto: Netflix / Ulogu princeze Diane utjelovila je Emma Corrin

Gledatelji mogu pratiti prvi susret princa Charlesa i princeze Diane, njihovo vjenčanje (1981.), Charlesovu vezu s Camillom Parker Bowles, brojna putovanja... Nove epizode predstavljaju i Michaela Fagana, čovjeka koji je 9. jula 1982. godine provalio u Buckinghamsku palaču kako bi razgovarao s kraljicom.

Ulogu princeze Diane tumači Emma Corrin, mlada glumica koja je već dobila brojne pohvale za nevjerovatno predstavljanje preminule članice kraljevske porodice. Ulogu Margaret Thatcher utjelovila je Gillian Anderson. Ona je u nekoliko navrata izjavila kako je osjećala veliku odgovornost jer je ovu ulogu prije nje tumačila Meryl Streep (The Iron Lady, 2011).

Foto: Netflix / Četvrta sezona dobila je sjajne kritike
Foto: Netflix / Četvrta sezona dobila je sjajne kritike

Kraljicu Elizabetu II glumi Olivia Colman, Tobias Menzies je princ Phillip, Helena Bonham Carter je princeza Margaret, dok Josh O'Connor utjelovljuje lik princa Charlesa. Princezu Anne glumi Erin Doherty, a Camillu Parker Bowles glumi Emerald Fennell.

Kreator serije Peter Morgan najavio je još dvije sezone.