Film/TV
77

Nasljednik osmanskih sultana tuži kreatore serije "Sulejman Veličanstveni"

Klix.ba
Abdulhamid Kayihan Osmanoglu, unuk osmanskog sultana Abdul-Hamida II, kazao je da će njegova porodica tužiti kreatore popularne turske serije "Sulejman Veličanstveni" zbog vrijeđanja njegovih predaka.

Govoreći na 34. Internacionalnom sajmu knjige u Istanbulu prošlog vikenda, Osmanoglu je rekao da serije "Sulejman Veličanstveni" koja je postala popularna posljednjih godina, nije tačno prikazala stvarnost.

"Naši djedovi su vladali svijetom 700 godina, ali nažalost televizijske serije poput 'veličanstvenog skandala' (misleći na Sulejmana Veličanstvenog) vrijeđaju nacionalna i moralna osjećanja Osmanlija. Drugi primjer je serija 'Sultanija Kosem' koja nadilazi osmansku tradiciju. Dat ćemo sve od sebe da tužimo kreatore tih serija koji vrijeđaju naše pretke", rekao je Osmanoglu.

Unuk Abdul-Hamida II kazao je da je živio u Turskoj do 1972. godine te da se vratio nakon života u izgnanstvu.

"Bio sam prvi unuk rođen u porodici nakon progona. Moja baka je napisala knjigu 'Moj otac Abdul-Hamid', a ja sam napisao knjigu 'Moj djed Abdul-Hamid Han' koja će izaći uskoro", dodao je.

Osmanoglu je rekao kako je uvidio da informacije o njegovom djedu nisu tačne kada je išao u osnovnu školu.

"Moj učitelj mi je rekao da sam bio unuk izdajice. Tražio sam da objasni njegovu izdaju u jednoj rečenici, ali nije znao. Od tada, moj cilj je bio da govorim ispravnu historiju", rekao je.