Briljirala i Lady Gaga
0

Najbolji momenti sa Oscara: Od Jimmyja Kimmela koji ismijava šamar do inspirirajućeg govora azijske glumice

N. V.
Jimmy Kimmel i Michelle Yeoh
Jimmy Kimmel i Michelle Yeoh
U Dolby Teatru u Los Angelesu je noćas održana ceremonija dodjele Oscara koju su upotpunile zanimljive situacije, voditeljske šale i drugi događaji o kojima se priča na društvenim mrežama.
The Hollywood Reporter ističe da je dodjela bila puna smijeha, suza i klicanja voditelja, pobjednika, domaćina i holivudske publike. Kao nazanimljiviji momenat ceremonije oni navode trenutak kada voditelj Jimmy Kimmel ismijava šamar Willa Smitha na prošlogodišnjoj dodjeli.

Ono što će sigurno ostati zapamćeno je i Michelle Yeoh koja ulazi u historiju svojom pobjedom. Ona je prva Azijatka koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu.

"Dame, ne dozvolite da vam iko kaže da je vaše najbolje vrijeme prošlo", inspirirajuće je poručila Yeoh, koja je sa 60 godina bila najstarija nominirana u svojoj kategoriji.

Šale domaćina Jimmyja Kimmela počele su tokom uvodnog monologa Oscara, a Kimmel je aludirao na dobropoznati trenutak rekavši: "Večeras je nominovano pet irskih glumaca, što znači da su šanse za još jednu tuču na sceni porasle".

Voditelj je nastavio da se podsmijava činjenici da je Smith dobio priliku da primi Oscara za najboljeg glumca kralja Ričardana na prošlogodišnjoj ceremoniji, uprkos njegovoj pobjedi nakon što je ošamario voditelja Rocka.

"Dakle, imamo strogu politiku. Ako bilo ko u ovom pozorištu počini čin nasilja u bilo kom trenutku tokom predstave, bit će vam dodijeljen Oscar za najboljeg glumca i bit će vam dozvoljeno da održite govor u trajanju od 19 minuta", rekao je on.

Nagradu za najbolji dokumentarni igrani film je dobio "Navaljni", reditelja Daniela Rohera. On je nagradu posvetio istoimenom političkom zatvoreniku i lideru opozicije u Rusiji, a na scenu je izašao sa djecom i suprugom Navaljnog.

Jedan od moćnijih performansa je bio onaj Lady Gage koja je osvojila publiku skraćenom verzijom svoje nominovane pjesme "Hold My Hand". Prvobitno ona nije trebala ni nastupiti zbog snimanja filma koje je u toku, ali se pojavila i to u jakoj formi. Na kraju performansa prikazana je fotografija pokojnog režisera Tonyja Skota uz Toma Cruisea, uz riječi: "In memorial Tony Scott", a pažnju je privukao i Gagin "no makeup" izgled.

Osim njenog performansa, pažnju su privukli i nastup Rihanne, te "kokainski medvjed" koji se Elizabeth Banks pridružio na sceni. John Travolta je bio emotivan predstavljajući Lennyja Kravitza za "In memoriam" performans. Odao je počast kolegici iz serije Grease Oliviji Newton John.

Kravitz je svirao klavir dok su se na velikom platnu pojavljivale fotografije poznatih osoba koje su nedavno preminule, među kojima su i Burt Bacharach, Ray Liotta, Kirstie Alley, Irene Cara, Mary Alice, Raquel Welch, Nichelle Nichols i mnogi drugi.

Negativno je ocijenjen intervju Hugha Granta i Ashley Graham na crvenom tepihu dodjele Oscara prilikom čega se vidjelo njegovo negodovanje i podizanje obrve na pitanja voditeljice.