Cenzura meksičke vlade?
0

MTV zbog zastave nije prikazao epizodu South Parka

Sarajevo-x.com
Iznenadna odluka da se na meksičkom MTV-u ne emituje jedna epizoda popularne crtane serije South Park izazvala je mnoge kontraverze i polemike. U spornoj epizodi prikazan je meksički predsjednik kao vođa koji nemilice troši državni novac i iritira međunarodnu zajednicu.

"Nismo imali specijalnu dozvolu koja je potrebna da bi se prikazivala meksička zastava, a koja se kratko vidi u istoj sceni gdje je i predsjednik. Nismo na vrijeme dobili dozvolu za prikazivanje i zbog toga ova epizoda nije emitovana", rekao je glasnogovornik meksičkog MTV-a Erick Zermeno za BBC.

Meksički fanovi američke crtane serije bili su skeptični vezano za ovo objašnjene. U internet kuloarima vodi se polemika oko toga da li je je meksička vlada počela da cenzuriše sadržaje koji joj ne odgovaraju.

Epizoda pod nazivom "Pinewood Derby" privukla je pažnju meksičkih medija još prošle godine kad se emitovala u SAD-u. U njoj je prikazan lik meksičkog predsjednika koji nevjerovatno podsjeća na stvarnog meksičkog predsjednika Felipea Calderona.

MTV je odlučio da povuče cijelu epizodu, umjesto prikrivanja zastave kako bi izbjegao moguću tužbu vlade. Glasnogovornik Zermeno kaže da će se epizoda prikazati čim bude rješeno pitanje dozvole oko prikazivanja zastave.

Ova država inače ima stroge propise oko korištenja zastave i objavljivanja njenih fotografija. U 2008. godini pop pjevačica Paulina Rubio kažnjena je zato što je pozirala gola, umotana u meskičku zastavu.