U filmu "Invictus"
0

Morgan Freeman napokon dočekao da glumi Mandelu

Sarajevo-x.com
Morgan Freeman i Mat Damon
Morgan Freeman i Mat Damon
Legendarni glumac i režiser Clint Eastwood izjavio je za Sky News kako će Morgan Freeman najbolje prenijeti dubinu i kreativnost bivšeg predsjednika Južnoafričke republike na veliki ekran, kroz njegovo zadnje filmsko ostvarenje "Invictus". Film je prije nekoliko dana imao svoju premijeru u Velikoj Britaniji.

Clint Eastwood je bio uzbuđen zbog britanske premijere njegovog novog filma u kojem se govori u učešću Nelsona Mandele na Svjetskom kupu u ragbiju 1995. godine.

"Zaista je zanimljivo kako je jedan političar koristio sport u službi pomirenja. Mandela je bio kreativan čovjek. Kod današnjih predsjednika toga gotovo da više i nema", rekao je Eastwood za Sky News.

Bivši predsjednik JAR-a koristio je sport kako bi izgradio most pomirenja u Južnoj Africi, kad je nacionalni ragbi tim "Springboks" odnio historijsku pobjedu.

Morganu Freemanu je pripala čast da glumi bivšeg predsjednika.

"Ovo je čisti pogodak za mene. Znao sam da će se ovo desiti prije ili kasnije. On je zaista slojevita ličnost i posebno ljudsko biće", kazao je Freeman.

Matt Damon u filmu glumi Francoisa Pienaara, bivšeg kapetana nacionalnog ragbi tima koji je Springbokse odveo do pobjede.

Glumac je doživio ovaj film kao dobar podsjetnik svima da uvijek postoje dobra rješenja u životu, samo ako poslušamo vlastito srce.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oskara očekuje se da će Morgan Freeman biti u utrci za najboljeg glumca, a za Eastwooda se špekulira da bi mogao da odnese još jednu nagradu za najbolju režiju.