Dodjela nagrada BAFTA
0

'Milioner s ulice' briljirao sa sedam osvojenih nagrada

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Britansko-indijski film "Slumdog Millionaire" doživio je vrhunski uspjeh na dodjeli britanskih filmskih nagrada BAFTA u nedjelju navečer u Londonu. Priča o siromašnom Indijcu koji je nadomak velikog nova u kvizu "Milioner" osvojila je sedam nagrada, uključujući onu za najbolji film.

"Milioner s ulice" pokupio je i nagrade za režiju, fotografiju, adaptirani scenario, montažu, zvuk i muziku.

U noći u kojoj su briljirali britanski talenti, glumica Kate Winslet proglašena je najboljom glumicom za ulogu u filmu "The Reader", a Mickey Rourke najbolji je glumac.

Pokojni Heath Ledger posthumno je proglašen najboljim sporednim glumcem za ulogu Jokera u blockbusteru o Batmanu pod nazivom "The Dark Knight". Glumac koji je u januaru prošle godine pronađen mrtav u svom stanu na Manhattanu u nedavno je nagrađen i Zlatnim globusom.

Penelope Cruz odnijela je kipić u kategoriji Najbolja sporedna glumica za tumačenje uloge Marije Elene u filmu "Vicky Cristina Barcelona".

Najboljim režiserom proglašen je Danny Boyle.

Film "The Curious Case of Benjamin Button", u kojem glumi i Brad Pitt, bio je nominovan u jedan kategorija, ali je dodjelu završio sa samo tri. Pitt je na ceremoniju došao sa suprugom, ali nije imao priliku izaći da pokupi nagradu za najboljeg glumca.

Dokumentarac "Man on Wire" o akrobati koji je 1974. prešao preko žice koja je povezivala tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, najbolji je britanski film, a crna komedija "In Bruges" film s najoriginalnijim scenarijem.

Francuska drama "Il y a longtemps que je t'aime" nagrađena je kao najbolji film na stranom jeziku. Film u kojem glumi Kristin Scott Thomas pobijedio je "Waltz With Bashir" i "Gomorrah".

Animirani film "Wall-E" najbolji je u ovoj kategoriji, a počasna nagrada "BAFTA Fellowship" za životno djelo pripala je Terryju Gilliamu.