Film/TV
0

Međunarodni filmski festival u Beogradu počinje 27. februara

NINA
Sava Centar, Beograd
Sava Centar, Beograd
Međunarodni filmski festival u Beogradu, koji je nastao prije 32 godine, ove godine se održava od 27. februara do 7. marta.

FEST je jedno od važnijih filmskih događanja u regiji. Tokom ovogodišnjeg FEST-a bit će prikazano sedamdesetak filmova koji su podijeljeni u šest kategorija: Tokovi, SAD danas, Svetionik, Istrajavanje, Tamo daleko i Činjenice i slagalice, a projekcije će se održavati u kino dvoranama Sava Centra i Kulturnog centra Beograda.

Na FEST-u će, uz česte goste filmskih festivala i sad već velike kino hitove (‘‘Dogville‘‘, ‘‘Lost in Translation‘‘, ‘‘Osama’‘, ‘‘Posledniy poezd’‘, ‘‘21 gram’‘, ‘‘Monster‘‘, ‘‘Big Fish’‘) biti prikazano i nekoliko vrlo zanimljivih filmova iz regije.

U konkurenciji naći će se dva hrvatska filma ‘‘Sretno dijete‘‘ Igora Mirkovića, dokumentarni i Brešanov igrani ‘‘Svjedoci‘‘. Oba filma biti će prikazana u kategoriji ironično nazvanoj ‘‘Tamo daleko’‘ koja okuplja filmove iz regije .

Prošle godine prema glasovima publike najbolji film 31. FEST-a bio je ‘‘Pijanist’‘ Romana Polanskog, a nagrađen je i Almodovarov ‘‘Pričaj s njom’‘.

Ovogodišnji raritet festivala je Hanna Schygulla, najomiljenija glumica kultnog redatelja Rainera Wernera Fassbindera i Francuskinja Letitia Casta.