"Sevdah za Karima" u Beogradu
0

M. Karan: Scene silovanja su bile mučne za cijelu ekipu

Sarajevo-x.com
Srbijanska glumica Marija Karan, koja tumači jednu od glavnih uloga u filmu „Sevdah za Karima" bh. reditelja Jasmina Durakovića, je nakon premijere u beogradskom kinu „Kolosej" govorila za Press o filmu, scenama silovanja i svojoj ulozi.

Iako mnogi ovaj film karakteriziraju kao uznemirujuću kombinaciju politike, islamske filozofije i žestokog seksa, ona ga je doživjela drugačije.

"Rekla bih da je to ljubavna priča kroz koju se prepliću poslijeratne teme na ovim prostorima: sukob jedne izmučene civilizacije i novog doba, izgubljenosti društva i pojedinca koji u bijedi i opštepolitičkom, društvenom i vjerskom rasulu tragaju za novim identitetom", kaže Karan.

Srbijanska glumica u filmu je utjelovila Ivanu, djevojku lokalnog mangupa Juke. Za svoj lik kaže da je oličenje slobode, novog doba i hrabrosti koja pokreće ili barem ne ostavlja ravnodušnim takvu sredinu.

Radnja filma zahtjevala je snimanje scene silovanja, koja je, kaže, jako teška za cijelu ekipu.

"Puno mi je značila podrška partnera i povjerenje. Sjećam se da smo poslije snimanja svi bili emotivno iscrpljeni i potreseni. Ali, ako radite posao koji volite, ništa vam nije teško. Često se dešavaju neplanirane okolnosti, da padne kiša ili nema sunca kada to nije planirano, ali ako je dobra ekipa sa kojom radiš, sve teškoće se vrlo brzo prevaziđu", naglašava Karan.

Durakovićev prvi film "Nafaka" joj je, kaže, pobudio interes za saradnju sa našim rediteljem.

"Uvijek me privuku nove scene i uloge koje nisam odigrala jer se jedino tako glumac može nadograditi i napraviti korak više. Cijela priča je bila jako dobra i primamljiva, kao i sam lik Ivane. Jasminov prethodni film „Nafaka" mi se jako dopao, tako da sam bila zainteresovana da sarađujem sa njim.

Na pitanje da li bi promjenila vjeru zbog ljubavi odgovara da su različitosti tu da se prihvate, njeguju i poštuju.

"Ljubav je najjača i najveća religija na svijetu koju svi osjećamo na isti način. Vjerujem u što više praznika i razloga za porodična okupljanja i veselja. Tako je zabavnije", kaže glumica.

U filmu "Obred" igra sa legendarnim Anthonyjem Hopkisnom sa kojim se na crvenom tepihu pojavila ruku pod ruku.

"Bila sam mnogo sretna. On je jedan od najvećih glumaca današnjice. Velika je čast imati priliku da se upoznaš sa njim i da budeš u istom filmu", ističe Karan.

Za sebe kaže da je šarmer koji radom i istrajnošću gradi karijeru