"Punk'd" na irački način
0

Lažne bombe postavljaju pod vozila poznatih ličnosti

Sarajevo-x.com
Dovitljivi i hrabri Iračani angažovani na zabavnom programu privatne televizije Al-Baghdadia u toku ramazana prikazuju svoju verziju popularnog američkog showa "Punk'd". U svakoj epizodi emisije prestravili su poznate ličnosti tako što su im stavljali lažne bombe pod automobile, pa ih potom optuživali da su teroristi koji ih žele dići u zrak.

Konzervativno iračko društvo nije oduševljeno što se ovakva emisija prikazuje u vrijeme mjeseca posta, te je emisija "Stavi ga u kamp" naišla na brojne proteste. Ipak, njeno emitovanje je nastavljeno, piše "The New York Times".

Nakon što bi poznatu ličnost u iračkom društvu pozvali na gostovanje u programu, kreatori emisije bi postavili zamku ispred sjedišta TV-stanice. Na putu do zgrade bi im u vozilo postavljali lažnu bombu, da bi ih odmah potom zaustavljala ekipa odjevena kao vojska.

U početku zbunjene, a kasnije prestrašene ličnosti tajno su snimane u stilu skrivene kamere, te je bilježen njihov šok, nevjerica i bijes kad bi ih lažni zaštitari optuživali riječima: "Zašto nas želite raznijeti?", "Vi ste terorista", "Koliko su vam platili za ovo?" ili "Bit ćete pogubljeni."

Osobe uhvaćene u zamku bi, naravno, protestvovale ističući kako nemaju pojma o bombi, te kako su nevini i pošteni građani Iraka.

Emisija se prikazuje svakodnevno u toku ovog mjeseca, a reakcije i komentari mogu se naći na web-stranici televizije.

Skoro sve iračke novine pisale su protiv ove vrste programa, a mnoge javne ličnosti traže da se emisija prestane emitovati.