Film/TV
0

Krvavi ''Apocalypto'' dobio odlične kritike

Sarajevo-x.com
Novi film Mela Gibsona, ''Apocalypto'' dobio je niz dobrih kritika koje su ga ocijenile kao ''veoma nasilnog trilera, koji govori o kraju drevne civilizacije Maja''.

''Uprkos spektakularnoj temi koja je i u velikom društvenom interesu, predkolumbijska historija Centralne Amerike je do sada veoma slabo obrađena od strane filmske industrije'', naveo je kritičar magazina „Variety“ Todd McCarthy, koji je film nazvao izvanrednim.

Snimanje filma ''Apocalypto'' je veoma pomno medijski praćeno, zbog Gibsonovog hapšenja ovog ljeta, kada je u Los Angelesu uhvaćen u vožnji u pijanom stanju, te zbog njegovog antisemitskog monologa kojeg je održao policajcu, koji ga je zaustavio.

Gibson (50) je poslije uputio izvinjenje, a mediji su veoma zainteresovani da li će na njegove brojne fanove utjecati ovaj incident, te da li će na premijeri 8. decembra, film ostvariti očekivani finansijski dobitak.

Glavni lik u filmu je Jaguar Paw, lovac čiji idilični život u džungli završava kada ratnici Maja napadnu njegovo selo. Ratnici spaljuju kolibe, siluju žene i odvodu muškarce u grad Maja da budu ljudske žrtve u ritualu protiv gladi i propasti usjeva.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ono što je uslijedilo je krvava borba između ratnika Maja i Jaguara Pawa, koji se trudi da pobjegne iz zatočeništva i vrati u svoje spaljeno selo, trudnoj ženi i njihovom malom sinu.

Film je titlovan na engleski jezik, jer glumci govore drevnom verzijom jezika koji se naziva Yucatec.

Gibson već ima iza sebe nekoliko veoma nasilnih filmova, koji su se na kraju ipak isplatili. Njegov epski film ''Braveheart'' iz 1995. godine, je još jedan historijski triler, koji prikazuje brojne krvave bitke, a nagrađen je sa pet Oskara, uključujući onaj za najbolji film i najbolju režiju.

Posljednji Gibsonov film, ''The Passion of the Christ'' je zaradio oko 612 miliona dolara u svijetu, a priča je o posljednjim satima života Isusa Krista. Ovaj film je doživio loše kritike zbog prevelikog nasilja u prikazivanju Kristove patnje.