Film/TV
0

Kritika i publika u Kanu oduševljena filmom o bendu Joy Division

Sarajevo-x.com
Sam Riley i Anton Corbijn; Foto: AP
Sam Riley i Anton Corbijn; Foto: AP
Britanski film o životu i smrti Iana Curtisa, pjevača benda Joy Division, doživio je odličan prijem na filmskom festivalu u Kanu, javlja BBC.

Sam Riley, debitant na filmskoj sceni koji igra glavnu ulogu u filmu je radio u konfekcijskoj fabrici u Leedsu na poslu presavijanja majica prije nego što je izabran da glumi u filmu "Control". Redatelj Anton Corbijn, također debitant, izjavio je kako je Sam unio "nevinost i svježinu koju je tražio".

"Ovo je veoma teška uloga za bilo koga, jer je veoma teško uklopiti se u karakter nekoga ko je postao ikona u očima mnogih", izjavio je ovaj holandski redatelj. "Ovo je bio prvi film za Sama i prvi film za mene, tako da nismo imali šta da izgubimo".

Film "Control", u kojem glumi i Samantha Morton kao Curtisova žena, prati uspon karijere slavnog pjevača Iana Curtisa sa Joy Divisionom, sve do njegovog samoubistva 1980. godine. Ian Curtis je izvršio samoubistvo kada je imao samo 23 godine. Ovaj pjevač se borio sa epilepsijom i bio je "rastrgan" između ljubavi prema svojoj ženi i belgijskoj ljubavnici koju je upoznao na turneji.

Živi članovi benda Joy Division, koji su nakon samoubistva Iana Curtisa osnovali bend New Order, pregledali su film "Control". Corbijn je za BBC izjavio: "Članovi benda New Order se inače teško slože oko bilo čega, ali su se svi složili da im se film jako dopada".