Film/TV
0

Komedija "Guess Who" najgledaniji film u SAD-u proteklog vikenda

NINA
Nova komedija "Guess Who" u produkciji filmske kuće Sony, najgledaniji je film proteklog vikenda u SAD-u s ukupnom zaradom od 21 milion dolara.

Film, u kojem glavne uloge tumače Ashton Kutcher i tamnoputi komičar Bernie Mac, priča je o ocu crncu koji saznaje da je kćerkin dečko bijelac. Radi se praktično o prerađenoj verziji filmskog klasika ''Pogodi ko dolazi na večeru'' (''Guess Who's Coming to Dinner'') s Spencerom Tracyjem, Katharine Hepburn i Sidneyjem Poitierom, samo što se u tom filmu radi o bijeloj djevojci zaručenoj za crnca.

Za razliku od originala, koji je nastao u vrijeme velikog pokreta za prava rasa u SAD-u i predstavljao je neku vrstu kritike socijalnih prilika u društvu, ova verzija filma puno je manje pretenciozna u političkom smislu i više predstavlja pokušaj pravljenja dobre komedije o rasnim odnosima u Americi.

Na drugom mjestu po gledanosti je još jedna nova komedija ''Miss Congeniality 2: Naoružana i predivna'' sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi. Nastavak priče o lijepoj agentici FBI-ja, koja se u prvom dijelu zbog rješavanja slučaja morala prijaviti za izbor Miss, a sada radi na rješavanju slučaju otmice Miss, zaradio je 17,6 milijuna dolara.

Na trećem mjestu je prošlosedmični pobjednik ''The Ring 2'' s 13,8 miliona dolara, što mu je do sada ukupno donijelo 58 miliona dolara. Četvrto i peto mjesto pripalo je Disneyjevim filmovima, crtanom ''Robots'' i porodičnom ''The Pacifier'' s 13, odnosno 8,5 miliona dolara.

Posjeta kinima ovog vikenda bila je manje od uobičajenog, tako da je 12 najbolje plasiranih filmova ukupno zaradilo 90,1 milion dolara, što je uveliko ispod prosjeka. Razlog je jednostavan – uskrsni blagdani koje Amerikanci uglavnom proslavljaju kod kuće u krugu porodice.