Jeste li ga gledali?
121

Koju ocjenu je dosad dobio "Barbie", jedan od najiščekivanijih filmova ove godine

I. S.
Margot Robbie i Ryan Gosling u filmu "Barbie"
Margot Robbie i Ryan Gosling u filmu "Barbie"
Film "Barbie" režiserke Grete Gerwig jedan je od najiščekivanijih filmova ove godine. Igra u kinima širom svijeta, a ljubitelji ove kultne lutke pohrilili su kako bi uživali u filmskoj čaroliji.

Ovo kinematografsko ostvarenje najavljeno je još 2009. Trebao ga je producirati Laurence Mark. Međutim, snimanje je počelo tek 2014. godine, kada je Sony Pictures dobio prava za film. Nakon višestrukih promjena scenarista i režisera i odabira Amy Schumer i kasnije Anne Hathaway u glavnoj ulozi, Sony je izgubio prava, koja su 2018. prebačena na Warner Bros. Pictures.

Margot Robbie je dobila ulogu 2019. godine, a 2021. objavljeno je da će ga režirati Greta Gerwig. Publika je prije nekoliko dana napokon dočekala premijeru. Pored Margot Robbie, u filmu glume i Ryan Gosling kao Ken, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman, Helen Mirren i Will Ferrell.

Sinopsis: Barbie i njene prijateljice barbike žive u matrijarhalnom društvu u kojem su sve žene uspješne. Ken provodi dane na plaži, a barbike rade na svojim karijerama političarki, doktorica i advokatica. Ken je istinski sretan samo kada je s Barbie i želi da njihova ljubavna veza postane ozbiljinija.

Međutim, Barbie ga odbija zato što želi da bude nezavisna i svoje prijateljice stavlja na prvo mjesto. Međutim, ona iznenada postaje zabrinuta zbog vlastite smrtnosti. Narednog dana saznaje da više ne može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti te da njena kosa i koža više nisu savršene. Sastaje se s "čudnom" barbikom, koja joj govori da mora otputovati u stvarni svijet kako bi pronašla rješenje za svoje probleme.

"Ona je legendarna, ali i komplikovana. Ovo je zapravo priča o nama samima, koja se može prenijeti na Barbie", rekla je Margot Robbie.

Na IMDb-u, najvećoj bazi filmova, "Barbie" dosad ima ocjenu 7.8 od 10. Ocijenilo ga je 15 hiljada korisnika.

"Iako nisam bio optimističan, film je iz minute u minutu postajao zabavniji, a bavio se i ozbiljnim stvarima. Koncept je veoma zanimljiv. Greta Gerwig je osmilsila potpuno novi stil snimanja filma posebno za Barbie", "Film se u suštini bavi važnim pitanjima. Ideja je bila predstaviti odnos patrijarhata i feminizma i mislim da je to urađeno na savršen način", neki su od komentara.