Film/TV
9

Kalifornija odbila "Dan John Waynea" zbog glumčeve rasističke prošlosti

Klix.ba
Kalifornijski državni parlament nije podržao inicijativu da se 26. maj proglasi "Danom Johna Waynea", zbog rasističkih izjava koje je taj glumac imao u prošlosti.

Državni zastupnik u Kaliforniji Matthew Harper predložio je rezoluciju da se 26. maja obilježava "Dan Johna Waynea", legendarnog holivudskog glumca, koji bi ove godine proslavljao 109. rođendan.

Iako se očekivalo da će rezolucija brzo biti usvojena, sve se pretvorilo u veliku raspravu. Reagovao je zastupnik Demokratske stranke Luis Alejo, koji je podsjetio na jedan Wayneov intervju 1971. godine za časopis Playboy, gdje je slavni glumac izrazio podršku za prevlast bijelaca.

"Vjerujem u nadmoć bijelaca, dok se crnci ne obrazuju do stepena kada će postati odgovorni. Ne vjerujem u davanje određenih pozicija neodgovornim ljudima", izjavio je Wayne između ostalog u intervjuu za Playboy.

Za razliku od Kalifornije vlasti u Teksasu prošle godine proglasile su 26. maj Danom Johna Waynea.

John Wayne rođen je 1907. godine u Winterestu (Iowa), a umro je 1979. godine u Los Angelesu. Najviše je ostao upamćen po ulogama u westernima, kao što su The Searchers (1956) ili film The Alamo (1960).