Film/TV
0

Još jedna nagrada za film "Snijeg"

FENA
Film "Snijeg" bh. rediteljice Aide Begić na 5. Rejkjavik film festivalu dobio je Nagradu Islandske crkve za film koji na najprovokativniji i najinteresantniji način govori o ključnim egzistencijalnim pitanjima.

To je još jedno priznanje za ovo ostvarenje, nakon što je prošle sedmice nominiran za prestižnu nagradu Evropsko otkriće Evropske filmske akademije, saopćeno je iz MamaFilma.

Prošle sedmice "Snijeg" je imao i kinopretpremijeru u Marseju na Festivalu filma žena Mediterana, gdje je vrlo uspješno prikazan.

Od danas će krenuti u distribuciju po Francuskoj gdje će biti prikazan zajedno s filmovima Woody Allena, Philippa Garrella i Kim Ki Duka.

U Rejkjaviku i Marseju film je predstavila producentica i koscenaristica Elma Tataragić.

Uspješan festivalski život filma bit će nastavljen i ove sedmice. U Belgiju je danas otputovala rediteljica Aida Begić da bi na Ghent film festivalu film premijerno promovirala te razgovarala o distribuciji koja će uskoro početi u toj zemlji.

Iduće sedmice film će biti prikazan u takmičarskom programu Varšava film festivala.

"Snijeg" je do sada prikazan na osam festivala. Od toga je na četiri učestvovao u Takmičarskim programima, a nagrađen je na čak tri.

Do sada je pozvan na više od 35 festivala, a u kinima širom BiH bit će distribuiran od 16. oktobra.