{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Jedinstvena Elizabeth Taylor je živjela život kao u filmu

S
24.3.2011. u 16:50
0
13
Jedinstvena Elizabeth Taylor je živjela život kao u filmu
0
Predivna Elizabeth Taylor vodila je buran život pun preokreta, živjela je kao zvijezda velikog filma, bila je sjajna glumica, žena koja je zračila seksipilnošću i umjela ukrotiti i one naizgled neukrotive. Umrla je jučer u Los Angelesu. Njeno srce, koje su mnogi pokušavali osvojiti, stalo je.
Elizabeth Taylor u filmu
Elizabeth Taylor u filmu "National Velvet"

Elizabeth Taylor je umrla u bolnici Cedars-Sinai Medical Centre, gdje je provela posljednjih šest sedmica svog života. U trenutku smrti pored nje su bila njena djeca, Michael i Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton.

"Borila se za svaki dah. Ali, bila je zadovoljna svojim životom, svojom porodicom. Mirno je umrla", kazao je neimenovani bliski prijatelj legendarne glumice.

Žena koja je živjela za svaki trenutak

Bila je žena koja nije propuštala niti jednu zabavu. I svoj 79. rođendan proslavila je s porodicom i prijateljima. Nedugo nakon proslave rođendana završila je u bolnici, te zamolila svoje obožavatelje da se mole za nju.

U jednoj od svojih posljednjih poruka na Twitteru napisala je:

"Obavijestit ću vas kad sve bude gotovo. Volim vas, Elizabeth".

Prkosila smrti

Glumica se gotovo cijeli život borila sa raznim zdravstvenim problemima. Kako je i sama priznala, čak četiri puta gledala je smrti u oči.

Rođena je sa skoliozom, odnosno zakrivljenjem kičme, zbog čega je neprestano imala probleme s leđima, a njeno zdravstveno stanje je bilo dodatno pogoršano zbog ovisnosti o sredstvima protiv bolova i o alkoholu.

Ali, uprkos bolovima koji su postali njena svakodnevnica, ona nije odustajala. Preživjela je operaciju kukova, upalu pluća, pobijedila je rak kože, tumor na mozgu, obolila je od dijabetesa, najmanje 70 bolesti je preboljela, imala je 100 operacija od čega 20 većih operativnih zahvata. Ali, nije se predavala, borila se za svaki trenutak života.

Osam brakova i sedam životnih saputnika

Poznato je da je dvostruka dobitnica Oscara i to za filmove "Butterfield 8" i "Who's Afraid Of Virginia Woolf?". Glumila je u najmanje 50 filmova, a svi znaju da se udavala osam puta i da je imala sedam muževa.

Dva puta se udavala za Richarda Burtona. Njihova ljubav je bila fatalna. Voljeli su se i svađali, mirili i razilazili, hvalili jedno drugo i kritikovali, bjesnili i ljubili. Upoznali su se tokom snimanja filma "Cleopatra" i zaljubili. U to vrijeme Taylor je bila najljepša žena na svijetu.

No, prije nego je upoznala Burtona, Taylor je iza sebe već imala nekoliko propalih brakova.

Elizabeth Taylor i Nicky Hilton
Elizabeth Taylor i Nicky Hilton

Naime, sa 18 godina udala se za Nickyja Hiltona, zgodnog i šarmantnog mladića. Međutim, ispostavilo se da je šarmer alkoholičar koji zlostavlja žene. Zbog njega je Taylor izgubila bebu.

Nakon razvoda od Hiltona potrčala je u naručje britanskog glumca Michaela Wildinga, muškarca starijeg od nje 20 godina. Tokom petogodišnjeg braka dobili su dvojicu sinova Michaela i Christophera, ali je glumica kasnije priznala da između njih nije bilo velike ljubavi i da je njihov odnos bio više prijateljski.

Godine 1957. ostavila je Wildinga zbog američkog producenta Mikea Todda. On je bio njen idealni muškarac - moćan, neodoljiv i uvijek zaštitnički nastrojen.

On je zaista volio predivnu damu koja je očarala njegovo srce. Njihov brak došao je samog vrhunca kada su dobili kćerku Lizu.

Kada je 1958. godine Todd krenuo na poslovni put privatnim avionom nije je mogao prestati ljubiti, rekao joj je: "Bojim se da će se nešto strašno dogoditi, previše sam sretan."

Te noći, na putu prema Kansas Cityju njegov avion se srušio i Todd i svi članovi posade su poginuli. Taylor je bila shrvana od bola. Tugu je topila u alkoholu mješajući ga sa tabletama protiv bolova.

Skandalozne ljubavi

Nakon smrti supruga još više se posvetila svom poslu. Smatrali su je pravom božicom, ikonom ljepote. Nakon uloga u filmovima "Cat On A Hot Tin Roof " i "Butterfield 8" postala je fantazija svakog muškarca.

U maju 1959. godine njeno srce je "zarobio" Eddie Fisher, koji joj je bio kum na vjenčanju s Toddom. Njihova veza izazvala je pravi skandal jer je Fisher ostavio svoju suprugu Debbie Reynolds zbog Elizabethe.


Godinu kasnije, Taylor je poočela snimati jedan od svojih najvećih filmova u kojem je glumila Cleopatru. Za tu ulogu je dobila čak milion dolara.

Na snimanju je upoznala Richarda Burtona, koji je glumio Marka Antonyja, ljubavnika egipatske kraljice. Ubrzo su postali ljubavnici ne samo na filmskom platnu, nego i u stvarnom životu.

Fatalna ljubav

Već tokom njihove prve zajedničke scene u filmu osjetila se jaka hemija među njima.

Prvi njihov poljubac na setu je trajao tako dugo da ih je režiser morao prekinuti: "Izvinjavam se što vas prekidam, ali vrijeme je za ručak", rekao im je.

Ta veza je ponovo dovela do skandala, jer je Taylor bila udata za Fishera, a Burton za Sybil. Tada se čak i sam papa umiješao optuživši glumicu da krade tuđe muževe.

Uprkos burnim reakcijama javnosti Burton i Taylor su se vjenčali 1964. godine. Pošto nisu mogli imati djece usvojili su Mariju. Godine 1966. zajedno su igrali u filmu "Who’s Afraid of Virginia Woolf", a za taj film je Taylor osvojila drugi Oscar.

Njihova ljubav je bila poput bajke. Burton je svojoj supruzi kupio najveći dijamant na svijetu koji je koštao više od 1,2 miliona dolara, a obasipao je i drugim darovima među kojima su bili i luksuzna jahta.

Druženje s Josipom Brozom Titom

Zajedno su posjetili i Hrvatsku i družili se Josipom Brozom Titom, predsjednikom Scijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kojeg je Burton glumio u filmu "Sutjeska".

Taylor je bila opčinjena svojim suprugom i zbog njega je počela učiti velški. No, najveći problem u braku je bila njena ovisnost o alkoholu.

Da bi svojoj supruzi omogućio sav luksuz Burton je čak prihvatio i drugorazredne filmske uloge. Međutim, njihov bračni život je ubrzo postao pravi pakao i razveli su se 1974. godine nakon 10 godina braka.

Ponovo su se vjenčali 1975. godine, no taj brak je trajao jedva godinu dana. Burton je umro 1984. godine zbog moždanog krvarenja.

"Supruga političara"

Sedmi put Elizaberh Taylor se udala za Johna Warnera, političara koji je pokušavao ući u senat. Ona se toliko uživjela u ulogu supruge političara da je čak prodala i prsten koji joj je Burton poklonio kako bi finansirala Warnerovu izbornu kampanju.

Elizabeth Taylor i Richard Burton
Elizabeth Taylor i Richard Burton

Warner i Taylor su se razveli u 1982. godine, a dvije godine kasnije Taylor je započela prijateljstvo sa kraljem popa Michaelom Jacksonom, piše Philip Norman za Daily Mail, koji je poznavao glumicu i sarađivao s njom.

Navodno, Taylor i Jackson su čak planirali vjenčanje.

No, 1988. godine njeno srce osvaja Larry Fortensky. Za njeg se udala 1991. godine na Jacksonovom ranču Neverland.

Njihova veza je trajala čak osam godina iako je Fortensky, 21 godinu mlađi od nje, više ličio na njenog tjelohranitelja nego na supruga.

Godinu nakon posljednjeg razvoda podvrgnuta je operaciji zbog tumora na mozgu.

Njena karijera već je bila na izdisaju, ali je postigla sve što je mogla postići. Posvetila se borbi protiv side, a uprkos svojim brojnim bolestima postala je simobol za hrabru ženu.

Boginja i ikona 20. stoljeća

I nakon svega što je preživjela, burnog života, brojnih filmskih uloga, sedam brakova i osam muževa njena najveća ljubav života bio je Richard Burton. Često je govorila da bi željela biti pokopana pored njega, mada je njegov grob u Švicarskoj, gdje je i umro.

Elizabeth Taylor i Michael Jackson
Elizabeth Taylor i Michael Jackson

Elizabeth Taylor je bila jedna od najvećih holivudskih zvijezda. Uprkos svojoj veličanstvenoj karijeri i burnom životu ostala je žena koja je znala cijeniti dobrotu i koja je uvijek stajala čvrsto na zemlji.

Ona će biti sahranjena tokom ove sedmice, a prema navodima medija sahrana će biti privatna.

Porodici ostavila bogatstvo


Glumica je iza sebe ostavila bogatstvo od blizu 415 miliona eura, koje će podijeliti članovi njene porodice, a navodno jedan dio je ostavila ustanovama koje su ustrajne u borbi protiv side.

Elizabeth je porodici u nasljedstvo ostavila i svoje dnevnike za čiju bi objavu mnogi izdvojili velike sume novca.


Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: