"Belvedere" prikazan novinarima
0

FOTO / Između izbjegličkog kampa i reality-showa

FENA
Sa projekcije u Cinema Cityju   Foto: Sarajevo-x.com
Sa projekcije u Cinema Cityju Foto: Sarajevo-x.com
Novi film reditelja Ahmeda Imamovića "Belvedere" predstavljen je danas novinarima na pres-projekciji upriličenoj u sarajevskom multipleks kinu Cinema City, dok je njegovo premijerno prikazivanje zakazano za 2. decembar.
Priča je to o životima preživjelih Srebreničana 15 godina nakon genocida u kojem su mnogi izgubili najmilije, za čijim kostima i danas tragaju.

Uloge, glavne i sporedne, ostvarila su mnoga velika imena glumačke scene u Bosni i Hercegovini, ali i mlade nade kao što je Adis Omerović koji glumi Adnana, mladića željnog života i promjena. Fantastičke role ostvarili su i Nermin Tulić, Sadžida Šetić, Minka Muftić, Armin Osmanović, Semir Krivić, Armin Rizavnović, Tatjana Šojić, Jasna Diklić, Almir Kurt i Josip Pejaković.

Poezija i dijalog u filmu iz pera su Abdulaha Sidrana.

Fizički, radnja je smještena u izbjeglički kamp "Belvedere", inače stvarno naselje nadomak Goražda, i prati sudbinu jedne porodice. Istinski, radnja je smještena u duše preživjelih, pokazujući svu njihovu prazninu nakon tragično izgubljenih članova porodice i beskonačne potrage za ostacima njihovih tijela. Jedina želja koja im je ostala - dostojno ih pokopati kako bi im omogućili spokoj.

Imamović, koji potpisuje i scenarij ovog ostvarenja, izabrao je varijantu crno-bijele slike da bi na najbolji način oslikao pustoš u životima preživjelih Srebreničana, čiji je život nakon rata upravo postao siv.

Film je ispresijecan segmentima iz jednog od aktualnih emisija "šou realnosti", ispunjenim bojama, ali i bizarnošću.

"Belvedere" je rađen u produkciji "Comprex" Sarajevo i Full Media Sarajevo, dok su koproducenti Concordia Film Zagreb i BHRT.

Projekciji nisu prisustvovali glumci (osim Almira Kurta) niti reditelj te novinarima nisu date nikakve detaljnije informacije o filmu, uz obrazloženje da će uskoro to biti omogućeno na konferenciji za novinare.