Sprdali se s dodjelom Oscara
172

Iranci pobjedu "Argoa" ocijenili političkom i ismijavali Michelle Obama

Klix.ba
Ben Affleck (Foto: AFP)
Ben Affleck (Foto: AFP)
Iranski mediji u ponedjeljak su u svojim napisima ismijavali svečanu dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar, koja je održana sinoć.

Pobjedu filma "Argo" ocijenili su političkom, a sprdali su se i sa iznenadnim pojavljivanjem prve dame SAD-a Michelle Obame na svečanoj ceremoniji.

"Osamdesetpeta dodjela nagrada Američke filmske akademije bila je politički obojena više nego ikada do sada", javila je iranska državna televizija. Optužili su reditelja filma "Argo", Bena Afflecka, da se specijalizirao u "pretjerivanju, napuhivanju stvari i kreiranju lažnih scena".

Pobjednički film 85. dodjele Oscara govori o zavjeri CIA-e da spasi šest talaca iz Irana, koji su uspjeli izbjeći napad iranskih studenata na Američku ambasadu u Teheranu u novembru 1979. godine.

Drugi taoci, njih 52, držani su u zarobljeništvu 444 dana. Nakon ovog incidenta, diplomatski odnosi Teherana i Washingtona su "pukli", piše AFP.

Da je "Argo" dobitnik Oscara najavila je Michelle Obama javljanjem videolinkom iz Bijele kuće. Iranska televizija tvrdi da njeno učešće "podgrijava spekulacije da je nagrađivanje ovog filma politički motivirano".

Agencija Fars okarakterizirala je ostvarenje Bena Afflecka kao antiiranski film koji su finansirali cionisti. Za haljinu Michelle Fars piše da bi bila zabranjena u Islamskoj republici zbog toga što previše otkriva.

U Iranu je njena fotografija čak izmijenjena pa su joj uz pomoć Photoshopa prekrivena ramena.

Iran ne skriva svoj animozitet prema Hollywoodu. Vrhovni duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prošle sedmice ga je kritizirao kazavši da je riječ o političkoj mašineriji koja propagira politiku stvorenu u Washingtonu.

"Hollywood je potpuno politički, inače bi dozvolio našim anticionističkim filmovima da učestvuju. Praveći političke antiiranske filmove i dajući im nagrade daju jasan znak da se politika u SAD-u miješa i u umjetnost, kazao je Hamnei.

Hollywood je 2007. godine privukao gnjev Iranaca spartanskim ratnim epom "300", krvavom pričom o grčko-perzijskim ratovima koja je Irance prikazala kao krvožedne.

Odnos između američke industrije zabave i Irana donekle se popravio 2012. godine, kada je Iran osvojio Oscara za najbolji strani film.