Film/TV
166

Ilir Tafa: Serija "Lud, zbunjen, normalan" je hit na nacionalnoj televiziji Kosova

Anadolija
Ilir Tafa, glumac sa Kosova, najmanje dva puta mjesečno dolazi  Bosnu i Hercegovinu radi snimanja i učešća u projektima koje vode bh. autori. I tako tri godine. Gledaocima je poznat kao Mentor iz serije "Lud, zbunjen, normalan". 

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) Tafa govori o svom novom projektu, predstavi "Majka Tereza svetica tame" čija se premijera priprema u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

"Ovo je veoma važan projekat za mene vezan za ličnosti moga naroda. Glumci koji će izvesti predstavu garantuju uspjeh. Također, reditelja predstave, Gradimira Gojera, glumci veoma cijene. Ovo je prvi put da igram u pozorištu u Sarajevu i to je nešto sasvim suprotno od onoga što sam do sada radio kroz seriju 'Lud, zbunjen, normalan'", istakao je Tafa. 

On je naveo kako su pripreme počele, a kako će termin same premijere zavisiti od reditelja.

Treba opravdati velika kosovska glumačka imena

"Pred nama je veliki posao. Radi se o velikoj stvari. Ono što očekujemo jeste da će predstava biti jako dobro primljena kod publike i dobro ocijenjena kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji", navodi Tafa. 

Za njega je, kako kaže za AA, veliki izazov i vrlo složen posao da radi u pozorištu. To posebno jer sa Kosova dolaze velika glumačka imena kao što su Bekim Fehmiu, Faruk Begolli, Enver Petrovci, Abdurahman Šalja...

"Svi od mene očekuju da igram kao oni. Vjerujem kako ću opravdati očekivanja publike i kako ću uspjeti biti bar donekle u tom nivou", naglasio je Tafa.

No, paralelno sa učešćem u predstavi Majka Tereza svetica tame, Tafa nastavlja igrati ulogu Mentora u seriji "Lud, zbunjen, normalan". 

"Ovo je treća godina kako snimam za seriju 'Lud, zbunjen, normalan'. Do sada smo snimili dva ciklusa od po 24 epizode koje su emitirane na regionalnim televizijama. Sada smo počeli sa snimanjem nova dva ciklusa sa ukupno 48 epizoda. Nakon toga to će vjerovatno biti kraj serijala u kojem će biti snimljeno ukupno 200 epizoda", navodi Tafa. 

Osim u Bosni i Hercegovini, Tafa navodi kako je serija "Lud, zbunjen, normalan" hit i na Kosovu. 

"To je prva serija na bosanskom jeziku koja se emitira na Javnom radiotelevizijskom servisu, odnosno nacionalnoj televiziji Kosova. Do sada je jako dobro primljena od publike. Tako bi trebalo biti i sa novim epizodama koje će biti snimljene", ocijenio je Tafa.

Naglasio je kako je u odnosu na Mentora u seriji njegova sušta suprotnost.

I novi bh. serijal će biti hit u regiji

Kosovski glumac ističe veoma dobru dugogodišnju saradnju sa produkcijom Focus iz Zagreba kao i sa bh. produkcijom FIST iz Sarajeva. Sa bh. produkcijom dogovorio je nastavak saradnje na drugim projektima. 

Za AA je otkrio kako se radi o serijalu pod nazivom "Velika pljačka Narodne banke" u kojem će igrati glavnu ulogu.

"To je nešto sasvim drugačije od serije 'Lud, zbunjen, normalan'. Radi se o velikom projektu. Ne volim istovremeno igrati u dvije i više serija, a to su intencije i produkcija. Dobro je kada se glumac posveti učešću samo u jednoj seriji i ostane vezan za nju dok se ne okonča", priča Tafa. 

Ističe kako su na Kosovu svi zainteresirani za saradnju na projektima u i iz BiH, ali da veliki problem predstavljaju vize koje građani BIH vade u Ambasadi Kosova u Tirani, u Albaniji,  a oni sa Kosova u Ambasadi BiH u Skopju, u Makedoniji. 

"Do 1990. Kosovo je bilo izolovano sa svih strana. Poslije 1999. godine, odnosno završetka rata mnogi na Kosovu su bili zainteresirani da se ostvari saradnja u oblasti filmskih projekata. Na svaki filmski festival u Prištini dolaze ekipe iz Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Nažalost u posljednje vrijeme imamo jako veliku blokadu između BiH i Kosova kada je u pitanju ne samo razmjena glumaca, već i trgovine, ali i putovanja građana dvije zemlje", zaključio je Tafa. 

On je naveo kako je na početku primjene viznog režima svaku vizu za građane Kosova odobravalo Vijeće ministara BiH što je pričinjavalo iznimne poteškoće u komunikacijama. U posljednjih godinu je to nešto olakšano, ali je i dalje veoma teško, jer sprečava aktivnije povezivanje na svim poljima između Kosova i BiH. 

Vizni režim otežava saradnju

"U BiH dolazim tri godine, a i dalje svaki treći mjesec moram u Skopje po vizu. Ako ja kao glumac koji sam poznat imam problema možete onda misliti kako je teško običnim građanima da dođu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na Kosovo. Imamo na sceni veliki paradoks: i pored toga što imam vizu automobil moram ostaviti u Šćepan Polju, a u Sarajevo doći sa vozilom produkcije iz BiH. Automobil sa kosovskim tablicama ne može preko granice", naglašava Tafa. 

Kosovski centar za kinematografiju otvoren je, navodi Tafa, za projekte sarajevskih režisera, ali bi bilo daleko lakše kada ne bi postojao vizni režim. Tada bi, cijeni Tafa, aplikacije za projekte bile na daleko boljem nivou i to obostrano. 

"Imamo nekoliko ljudi na Kosovu koji su radili sa predstavnicima u BiH, znaju bosnaski jezik. No, još je vrlo teško za te ljude ostvarivati i graditi karijeru u uslovima kojim imamo", smatra Tafa. 

Kao poseban prostor za saradnju kosovski glumac vidi učešća na regionalno poznatom Sarajevo film festivalu (SFF). 

"Poznato mi je koliko se ulaže truda da se dođe i učestvuje na SFF-u. Prošle godine na SFF uspio je doći samo jedan projekat iz Prištine, ali je on pobijedio. Dakle, i brojne poteškoće koje imamo ne mogu nam potpuno uskratiti kontakte i komunikacije", zaključio je Tafa. 

Osim što radi u BiH kosovski glumac je angažiran i na brojnim predstavama koje se izvode u pozorištu Dodona u Prištini.