Film/TV
0

Horor bajka Gullerma del Tora

Sarajevo-x.com
Gullermu del Toru ponuđeno je da režira film "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe", ali je odbio jer nije mogao vidjeti sebe u oživljavanju takve bajke.

Umjesto toga, del Tor je upotrijebio svoju ''mračnu i vatrenu'' maštu na ekraniziranju originalne priče ''Pan's Labyrinth'', krvave i strašne bajke koja ima elemente kršćanskih alegorija i motiva klasika dječije literature.

[SLIKA]1[/SLIKA]Priča filma odvija se u periodu nakon španskog građanskog rata, gdje del Tore suočava svog heroja, 11-godišnju djevojčicu, čija je majka udata za kapetana armije generala Franca, sa šokantnim nasiljem i moralnim dilemama.

U filmu "Pan's Labyrinth", mlada Ofelia (Ivana Baquero) se sa svojom trudnom majkom seli u kamp na sjeveru Španije, gdje njen očuh kapetan Vidal (Sergi Lopez) proganja ostatke republikanske vojske na tom području. Ona se povlači u magični svijet, koji štiti čudljivi i opasni grčki bog Pan (Doug Jones), koji joj govori da bi ona mogla biti dugo izgubljena princeza tog svijeta.

[SLIKA]2[/SLIKA]Uprkos zahtjevima svijeta bajke, Ofelijin put, obilježen brutalnošću rata i unesrećenom porodicom, prikazan je veoma stvarno.

Del Toroa (42), koji je rođen u Guadalajari (Meksiko), filmski kritičari smatraju vrlo poduzetnim režiserom, što se rijetko moglo čuti za meksičke režisere.

Del Toro, Alejandro Gonzalez Inarrituo i Alfons Cuaron, su poznati meksički režiseri i sva trojica su ove godine snimili filmove koji su dobili odlične ocjene od kritičara (Inarritu je snimio film ''Babel'', a Cuaron "Children of Men").