Značajan potez
20

Holivudski studiji ratificirali novi ugovor sa scenaristima, glumci nastavljaju štrajk

L. R.
Foto: EPA
Foto: EPA
Holivudski studiji ratificirali su novi ugovor sa scenaristima kojim je okončan višemjesečni sukob, ali glumci će nastaviti sa štrajkom.
Kako prenosi The New York Times, "Writers Guild of America" (WGA) je u ponedjeljak saopštio da su filmski i televizijski scenaristi većinom glasali za odobrenje novog trogodišnjeg ugovora sa holivudskim studijima.

Tokom sedmice, glasalo je više od 8.500 scenarista, a ugovor je ratificaran s 99 posto glasova.

"Zajedno smo uspjeli postići ono što su mnogi govorili da je nemoguće prije samo šest mjeseci", rekla je Meredith Stiehm, predsjednica Writers Guilda.

Ratifikacija se već neko vrijeme očekivala, a praktični učinci glasanja bit će prilično minimalni. Članovi odbora Writers Guilda već su jednoglasno glasali za odobravanje sporazuma.

Iako su se scenaristi vratili na svoja radnja mjesta, snimanja filmova i serija će još morati pričekati zbog štrajka glumaca. Naime, predstavnici sindikata glumaca poput scenarista traže povećanje plata, kao i zaštitu kod korištenja umjetne inteligencije.

Podsjećamo, štrajkovi su zaustavili rad u Hollywoodu, a finansijski gubici su značajni. Osim pisaca i glumaca, više od 100.000 radnika iza scene mjesecima je ostalo bez posla. Cijene dionica velikih studija su pale, a s obzirom da su filmska izdanja odgođena do 2024. godine, kina su također pretrpjela finansijski udarac.