Film/TV
34

"Hiljadarka" osvojila Beč i ide dalje u Švedsku i Sjevernu Ameriku

Klix.ba
Fantastičnom premijerom u glavnom gradu Austrije komedija Nenada Đurića snimljena u produkciji HEFT agencija Sarajevo krenula je u svoju međunarodnu kino distribuciju od koje se puno očekuje.

Nakon što je osvojila javnost i medije te prošla vrlo uspješnu distribuciju u regionu Balkana od početka septembra do početka novembra, "Hiljadarka", novi film Nenada Đurića krenuo je u svoju svjetsku kino distribuciju u petak 13. novembra, premijerom u glavnom gradu Austrije.

Velika dvorana kapaciteta 800 mjesta u kinu UCI Kinowelt Millenium City u Beču rasprodata je nekoliko dana pred premijeru, kao i projekcija nakon nje, što dovoljno govori o interesu publike za ovo filmsko ostvarenje.

Nakon premijere dio autorske ekipe filma koju su činili producent Almir Šahinović, reditelj Nenad Đurić i glumci Moamer Kasumović i Edhem Husić dugo su se zadržali u dvorani u razgovoru sa publikom i gotovo se dva sata fotografisali sa svim zainteresovanim gledateljima filma. U narednim danima ovaj izuzetno traženi film ostaje na reportoaru kina u Beču.

"Hiljadarka" već narednog vikenda nastavlja svoje putovanje zapadnom Evropom i to u Švedskoj premijernim projekcijama 20. i 21. novembra u Norrköpingu i Ljungbyju, gdje takođe vlada veliki interes publike i traži se karta više. Odmah nakon toga "Hiljadarka" prelazi preko okeana na Sjevernoameričku turneju i zakazane premijere u Clevelandu, Detroitu i Chicagu gdje je radi velikog interesa publike projekcija zakazana u poznatoj dvorani Pathio Theatre kapaciteta 1000 mjesta.

U filmu "Hiljadarka" glavne su uloge ostvarili Branislav Trifunović, Aida Bukva, Milutin Mima Karadžić, Moarem Kasumović, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Slaven Knezović, Željko Pervan, Armin Omerović i Nikola Kojo koji u filmu tumači ulogu Josipa Broza Tita. Po imenima svakako impresivan, film "Hiljadarka" ove je godine pozornost na sebe skrenuo pretpremijernom projekcijom na Sarajevo Film Festivalu, gdje Narodno pozorište nije bilo dovoljno veliko da primi sve one koji su među prvima htjeli pogledati film.

Film je sa svojom službenom kino distribucijom u Bosni i Hercegovini krenuo od 10. septembra gdje je zabilježio fantastičan rezultat od preko 25.000 gledatelja, a sa velikih uspjehom se prikazao u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Sloveniji.

Uz sve to poznata pjevačica Ružica Efendić koja ima i ulogu u filmu u saradnji sa autorom muzike Vladom Podanyjem snimila je i muzički spot za naslovnu pjesmu filma "Hiljadarka" koji je nedavno predstavljen javnosti i bilježi sjajne reakcije publike širom regiona.