Svečano otvorenje 6. augusta
0

Harry Potter otvara multipleks Cinema City

Piše: A. Karadža
Cinema City (Foto: Sarajevo-x.com)
Cinema City (Foto: Sarajevo-x.com)
Prvo multipleks kino u Sarajevu Cinema City konačno će, nakon dugo čekanja, biti otvoreno 6. augusta s početkom u 20 sati.

Zvanično prikazivanje filmova u prvom sarajevskom multipleks kinu koji se nalazi u bivšem kinu Dubrovnik otvorit će projekcija svjetskog megahita, filma "Harry Potter i Princ miješane krvi" u petak, 7. augusta u 20 sati.

Kako je rekao Ognjen Džinić, marketing manager Cinema Cityja, ovaj multipleks je bh. brand čije je ime zaštićeno u preko 40 zemalja Evrope.

Izgradnja cijelog kompleksa koštala je osam miliona maraka, a pet dvorana i propratni sadržaji zauzimaju 2.500 metara kvadratnih.

Cinema City (Foto: Sarajevo-x.com)
Cinema City (Foto: Sarajevo-x.com)

Kapacitet svih dvorana iznosi 730 stolica, čija pojedinačna ugradnja košta cijelih 210 eura. Sve dvorane su opremljene Dolby Digital Surround te "wall to wall" ekranima. Osim običnih sjedišta u kino salama se nalaze i sjedišta za zaljubljene, kao i ona za osobe sa posebnim potrebama.

Svake sedmice publika će moći uživati u pet do sedam filmova koji će se prikazivati u 20 do 30 projekcija dnevno. U toku jedne godine planirano je 120 premijernih puštanja najvećih svjetskih hitova.

U sklopu posebnih programa svaki dan će se organizirati dječije matineje, odnosno jutarnje projekcije.

Džinić je istakao da će otvaranje multipleksa omogućiti puni i pravilan tretman bh. filmu čija će izdanja biti premijerno predstavljana domaćoj publici.

Osim pet kino dvorana, Cinema City će biti specifično i posjetiocima primamljivo i zbog pratećih sadržaja koji uključuju ugostiteljski objekat sa 200 mjesta, pokrivenost cijelog objekta bežičnim internetom, cattering služba i slično.

Ljubitelji filma karte će moći kupiti na osam blagajni, od kojih će dvije služiti isključivo za prodaju ulaznica, a na ostalim će se u kombinaciji prodavati kokice, bezalkoholna pića, slatkiši i ostali proizvodi.

Cijene karata će biti prilagođene uslovima ekonomskog stanja u našoj zemlji i biće razvrstane u tri kategorije. Ulaznice za dječije matineje koštaće četiri marke, za projekcije od 15 do 19 sati pet, a za filmove iza 19 sati šest maraka. Svi posjetioci će imati besplatan sat vremena na parkingu u BBI centru.

U saradnji sa generalnim sponzorom M:telom, srijedom će biti organiziran posebni M:tel dan kada će ulaznice biti prodavane po jedinstvenoj cijeni od četiri marke za sve projekcije, kazala je Aida Halilović, portparol M:tela.

"Izvukli smo maksimum od kina. Najduže su potrajala istraživanja na zvučnim oblogama, jer je bilo potrebno obezbijediti zvučnu izolaciju za svaku od pet kino sala. Cijeli projekat je zahtijevao dosta novca, energije i pameti.", rekao je Enes Cviko direktor Foruma d.d. na danas održanoj press konferenciji povodom otvaranja multipleks kina Cinemy City.

On je istakao da će kvalitet filma biti prvi kriterij za prikazivanje u ovom objektu, a najveći filmovi će biti premijerno prikazivani u najvećoj dvorani, a zatim će se prebacivati u manje sale.

Zanimljivo je da za izgradnju ovog reprezentativnog objekta nije iskorištena niti jedna marka budžetskog novca.

Osim filma "Harry Potter i Princ miješane krvi", publici će u prvih sedam dana nakon otvaranja biti prikazani filmovi "Proročanstva", "Ice Age 3", "Mamurluk", "Velika avantura malog dinosaurusa", "Disco Barry i sunčani crvi" te film "Narodni neprijatelj".