Film/TV
349

Frontmen Iron Maidena Bruce Dickinson nastavio snimanje filma u Sarajevu

Piše: S. Č.
Bruce Dickinson (Foto: EPA)
Bruce Dickinson (Foto: EPA)
Fontmen legendarnog britanskog heavy metal benda Iron Maiden Bruce Dickinson sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi nastavio snimanje dokumentarnog filma "Scream For Me Sarajevo".

Ovaj dokumentarac producira sarajevska kuća Prime Time, a osmišljen je u povodu 20. godišnjice Dickinsonove svirke u ratnom Sarajevu. Snimanje je počelo u decembru prošle godine, a danas je nastavljeno, potvrdio je za Klix.ba Adnan Ćuhara, direktor produkcijske kuće Prime Time.

Lider Iron Maidena je za vrijeme ratnih dešavanja samovoljno, uprkos upozorenju UN-a da mu ne mogu garantovati sigurnost, došao u Sarajevo i u BKC-u 14. decembra 1994. na kratko vratio nadu i osmijeh na lice građanima Sarajeva.

Film govori o tome kako je rođena ideja o gostovanju svjetske rock zvijezde i članova njegovog benda u opkoljenom Sarajevu, o tome kako se odvijao dolazak u Sarajevo, boravku u ratom uništenom gradu, o samom koncertu, te odlasku iz grada. O svim ovim događajima, sa vremenske distance od 20 godina, u filmu govore protagonisti koncerta, među kojima su članovi Dickinsonovog benda bubnjar Alex Elena i basista Chris Dale, tadašnji pripadnici UN-ove mirovne misije, britanski oficiri Trevor Gibson i Martin Morris, kao i nekoliko Sarajlija koji su te decembarske noći, ratne 1994. godine, barem na neko vrijeme zahvaljujući Dickinsonu i njegovom bendu, uspjeli zaboraviti na strahote i razaranja koji su bili dio njihove svakodnevnice.

Kako nam je rekao Ćuhara, Dickinson će boraviti na svim autentičnim lokacijama kao i prije 20 godina, kao što su Tunel spasa, BKC i dr.

U glavnom gradu BiH će se zadržati do utorka.