Režija Ahmeda Imamovića
278

Film "Umri prije smrti" s Adnanom Haskovićem imat će svjetsku premijeru na festivalu u Indiji

I. S.
Foto: Ramski Vjesnik
Foto: Ramski Vjesnik
Film "Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića s Adnanom Haskovićem u glavnoj ulozi, doživjet će svoju svjetsku premijeru u glavnoj takmičarskoj selekciji Međunarodnog filmskog festivala u Indiji (IFFI).
Ovaj festival se tradicionalno već 54. godinu održava u gradu Goa. Traje od 20. do 28. novembra. IFFI za najprestižniji festival na najmnogoljudnijem kontinentu, koji okuplja najpriznatije filmske umjetnike iz cijelog svijeta.

Naš bh. film će se takmičiti u velikoj konkurenciji sa filmskim ostvarenjima iz Francuske, Poljske, Njemačke, Izraela, Italije, Irana, Rusije, Kanade, Indonezije, Indije... Predsjednik žirija glavne selekcije je proslavljeni pakistanski reditelj Shekhar Kapur, poznat po sjajnim filmovima poput "Elizabeth" i "Bandit Queen" holivudske produkcije, a koji je za svoja ostvarenja osvajao prestižne svjetske filmske nagrade te bio nominovan za nagrade Bafta, Zlatni Globus i Oscar.

Bitno je istaknuti da će ove godine prestižna Satyajit Ray nagrada za životno djelo biti uručena holivudskoj i svjetskoj glumačkoj zvijezdi Michael Douglasu, koji će i zvanično otvoriti ovogodišnji 54. IFFI. Više o festivalu pronađite na ovom linku.

Zašto glavnog autora Ahmeda Imamovića nema na premijerama svoga filma "Umri prije smrti"?

Reditelj i glavni autor filma Ahmed Imamović je pozvan da prisustvuje svjetskoj premijeri svoga filma u Indiji, ali kako saznajemo ipak se neće pojaviti. Primijetili da se reditelj nije pojavio ni na nacionalnoj premijeri svog filma na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Kako saznajemo, razlog tome je moralne prirode, jer se Imamović duboko ne slaže s neprimjerenim odnosom produkcije prema Adnanu Haskoviću, a koja nije ispoštovala svoje ugovorom potpisane obaveze prema istom.

Pokušali smo kontaktirati Imamovića, ali bezuspješno. Hasković je uputio kratak komentar:

"S obzirom na to da je zvanično otpočela kino distribucija filma širom Bosne i Hercegovine, u cilju poštovanja prema filmu čiji sam jedan od autora i kao takav ponosan na djelo kao i svaki snimljeni kadar filma, suzdržat ću se u ovom trenutku bilo kakvih komentara o nekorektnosti produkcije koji se ne tiču javnosti. To je stvar isključivo između producenta filma gospodina Samira Smajića i mene kao autora, koja ostaje da se razriješi."

O filmu: Zlatan B. ima 38 godina, naizgled je čvrst kao stijena i lijep kao Apolon. Ugledan je u svojoj struci, ginekolog koji nema moralnih dilema po pitanju abortusa ukoliko je to želja i odluka njegovih pacijentica. Jednako, nema dilema ni u privatnom životu, jer zna da su on i njegova žena Vesna zaljubljeni u istu osobu - u njega.

Godinama njegova žena već insistira da imaju dijete, ali Zlatan ne misli da je još došlo vrijeme za to. Odluke donosi kao mali bog ne primjećujući krizu u vlastitom braku. Okružen komforom u zanosu vjeruje da vlada situacijama. Uživa u zadovoljstvima i čvrsto vjeruje u svoje odluke sve do onog dana kada sazna da je teško bolestan i da mu je ostalo još malo života.

Kao što je spomenuto, glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija, Maja Jurić...