Film/TV
0

Film Rijada Gvozdena "Brat": Priča o onima koji tragaju za kostima najmilijih

Piše: M. B.
Iako je od rata prošlo 18 godina, u BiH se još traga za posmrtnim ostacima 8.000 osoba. Bh. glumac i režiser Rijad Gvozden snimio je kratki dokumentarni film "Brat", kojim je želio skrenuti pažnju javnosti o ovoj problematici o kojoj svi pričaju samo na godišnjice zločina, dok se ostalim danima niko ne osvrće na to pitanje.

"Mene najviše zabrinjava činjenica da se mi u BiH genocida u Srebrenici i istrebljenja naših ljudi u drugim gradovima za vrijeme rata sjećamo samo kada dođu ti određeni datumi. Tada se svi dignemo, pišemo o tome, govorimo, okrivljujemo, stavljamo slike i statuse na Facebook. Imam osjećaj da samo taj dan tražimo krivce, da nismo zaboravili na sve što se desilo, a dan poslije toga pa sve do iduće godišnjice samo rijetki se sjete i pričaju o tome", rekao je za Klix.ba Gvozden, koji je snimio ovaj dokumentarac s amaterskim glumcem iz Zavidovića Irfanom Ribićem.

Film je snimljen prije sedam dana i do njihove saradnje je došlo spontano. "Brat" govori o ljudima koji godinama tragaju za svojim najmilijima i koji tu bol proživljavaju svakodnevno, a ne samo određene dane u godine.

"Time smo željeli da skrenemo pažnju javnosti, posebno onih koji mogu mnogo toga da učine, da treba misliti na te ljude i da se zapitaju kako bi bilo njima da ne znaju gdje počivaju njihovi najdraži", rekao je Gvozden.

Irfan Ribić je angažovan u pozorištu u BKC-u u Zavidovićima na dvjema predstavama "Gastarbajter" i "Pijun". Trenutno je u Sarajevu gdje je završio sa snimanjem filma "Politika i drugi zločini".

"Sasvim spontatno i pomalo neočekivano, napravili smo kratki dokumentarni film, koji je u jako kratkom periodu naišao na pozitivne reakcije publike. S obzirom da smo sve uradili tako brzo, mogu biti prezadovoljan snimljenim kadrovima, te se nadam, da ćemo u nekom narednom periodu ponovo imati priliku raditi na nekim novim projektima", rekao je Ribić.

Saradnja između glumaca će se nastaviti te bi u januaru trebali raditi na zajedničkoj predstavi koju će igrati širom BiH.