Film/TV
0

VIDEO / Film "Ostavljeni" predstavlja BiH na Ex YU Festu

Sarajevo-x.com
Svake godine Ex YU Fest prikazuje najbolja ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije u posljednjoj godini. Tako će i ove godine u organizaciji KIC “Budo Tomović” u Podgorici i nevladine organizacije Ex YU Fest od 9. do 13. marta biti održan festival filmova sa prostora bivše Jugoslavije, koji obuhvata devet ostvarenja iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Među gostima 11. Ex YU Festa, čiji je slogan “Filmujmo se, na ex!”, kao gosti su najavljeni glumice Mira Banjac, Dolores Lambaša, rediteljka Ana Marija Rosi, glumci Aljoša Vučković, Vlado Jovanovski, reditelji Nikša Sviličić, Antonio Mitrikeski te drugi značajni predstavnici sedme umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije

Kao najbolje filmsko ostvarenje iz BiH za 2010. godinu odabran je film “Ostavljeni” kojeg će predstaviti reditelj Adis Bakrač i producent Almir Šahinović.

Festival otvara film “72 dana” Danila Šerbedžije iz Hrvatske, sa Radetom Šerbedžijom, Mirom Banjac, Bogdanom Diklićem i Nebojšom Glogovcem u glavnim ulogama.

Na festivalu će biti prikazani slijedći filmovi, regionalni omnibus “Neke druge priče” grupe rediteljki sa prostora bivše Jugoslavije, zatim film “Ostavljeni” Adisa Bakrača iz BiH, u kojem igraju Tony Grga, Mira Furlan, Zijah Sokolović i Haris Burina, “Sozvercanje” Ive Trajkova iz Makedonije, “Beli, beli svet” Olega Novkovića iz Srbije, sa Uliksom Fehmiuom i Jasnom Đuričić u glavnim ulogama, slovenački “Pejzaž br. 2” Vinka Moderndorfera, u kojem igraju Marko Madič, Slobodan Ćustić, Barbara Cerar i Nataša Ninković, te hrvatsku melodramu “Vjerujem u anđele” Nikše Sviličića, u kojem igraju Vedran Mlikota, Dolores Lambaša, Aljoša Vučković i Nives Ivanković.

Za završnicu je najavljeni film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića iz Hrvatske, sa Predragom Mikijem Manojlovićem, Bojanom Navojcem, Ksenijom Marinković i Natašom Doričić u glavnim ulogama, a na samom kraju bit će prikazan crnogorski film “Ljubav i ožiljci” Mladena Vujačića i Miloša Pušonjića.