Film/TV
0

Film o Hitleru nominiran za Oscara

NINA
Kontroverzni film njemačkog reditelja Olivera Hirschbiegela "Pad" ("Der Untergang"), u kojem je prikazana ljudska strana ličnosti Adolfa Hitlera, jedno je od pet ostvarenja nominiranih za Oscara u kategoriji stranog filma.

Film "Pad", koji je oštro napao dio kritike u Njemačkoj, prikazuje posljednje dane velikog diktatora, a glavnu ulogu tumači švajcarski glumac Bruno Ganz, dodaje agencija Reuters.

"Moj film je izuzetno kontroverzan. Pitanje koje se postavlja je je li nama, filmskim stvarateljima dozvoljeno prikazivati Hitlera kao čovjeka ili isključivo kao monstruma", rekao je njemački reditelj, iznenađen nominacijom.

"Dugujemo žrtvama da pokažemo da Hitler nije bio vrag, nego čovjek rođen u Austriji koji je odrastao u Njemačkoj. Izuzetno se ponosim ovim filmom. Ovo je moje najbolje djelo", dodao je Hirschbiegel.

Američki list Variety slaže se da bi ovaj film mogao pokrenuti rasprave zbog svog objektivnog, humanističkog pristupa ličnostima i temi. S druge strane, list ističe snagu filma u prikazivanju posljednjih deset dana Hitlerova života.

Pored njemačkog, u kategoriji stranih filmova za Oscar su nominirani švedski film "Sve je na nebu", francuski "Kor", španski "Unutarnje more" i "Jučer" iz Južnoafričke republike.