U prepunom BKC-u
559

Film o Draganu Vikiću premijerno prikazan, publika ga pozdravila gromoglasnim aplauzom

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Film "Vikić", koji govori o legendarnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću, večeras je premijeno prikazan u Sarajevu. Prisutni su ga pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Dokumentarac je režirala Arijana Saračević Helać, snimio ga je Almir Čaušević, a montažu je radio Dževad Skenderović. U publici su se našle brojne poznate ličnosti, među kojima su Sejo Sexon, Elvis J. Kurtović, Nermin Tulić i Denis Bećirović. Naravno, tu su i njegovi saborci Vikićevci.

Ovo je priča o čovjeku koji je 5. aprila 1992. godine u Skupštini RBiH pozvao građane na odbranu od agresije. Njegov poziv za odbranu Sarajeva bio je prijelomni historijski trenutak za BiH. Raspoloženje građana pretvorilo se u odlučnost za otporom. Budući da sistem za mobilizaciju nije postojao, a teritorijalna obrana bila je rasturena, Vikić je tada jedinice popunio javnim pozivom.

Od marta 2017. do aprila 2022. je na Sudu Bosne i Hercegovine trajalo suđenje optuženim za ubistvo osmorice zarobljenih vojnika bivše JNA, koje se dogodilo 22. aprila 1992. u Velikom parku u centru Sarajeva. Optužnica je teretila Vikića i bivšeg pomoćnika ministra policije BiH Jusufa Pušinu za nekažnjavanje počinitelja zločina, Nermina Uzunovića za ubistvo, a Mladena Čovčića za zataškavanje i uklanjanje tragova.

Konačno, Sud Bosne i Hercegovine je 2. decembra 2022. pravosnažno oslobodio Vikića optužbi za ratni zločin. U međuvremenu, vidno mu je narušeno zdravlje. Bio je i ostao legenda Sarajeva. Čistih ruku.