Kod Druge gimnazije
682

Vikićevi specijalci će dobiti spomenik u Sarajevu

S. Š.
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Specijalna jedinica MUP-a RBiH koju je početkom rata predvodio komadant Dragan Vikić dobit će svoj spomen-obilježje u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić podijelio je na svom zvaničnom Facebook profilu vijest da je donijet zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen-obilježja.

Kako se navodi u zaključku, planirano je da spomenik bude postavljen u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu. Podsjetimo, nedavno je premijerno prikazan i dokumentarni film o Draganu Vikiću, autorice Arijane Saračević Helać.

"Vikićevi specijalci će konačno dobiti svoj spomenik! Ne želeći ulaziti u razloge zašto to nije urađeno puno ranije, a moralo je, na ovaj način ispravljamo još jednu veliku nepravdu. Na aprilsku sjednicu OV Centar uputio sam neophodni prijedlog zaključka i očekujem usvajanje. Opština Centar je ovim otklonila sve administrativne prepreke. Vikićevi specijalci zaslužuju svoj spomenik", poručuje Mandić.

Ovo će biti još jedan način da se Sarajevo oduži legendarnom komadantu Vikiću za sve što je tokom rata, pa i nakon njega, uradio za ovaj grad.

Vikić je 2004. godine dobio i Šestoaprilsku nagradu, a ove godine na Dan grada je premijerno prikazan dokumentarni film koji govori o ovom heroju mnogih generacija i legendi Sarajeva.