Režija Teone S. Mitevske
148

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" ušao u selekciju Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

I. S.
Film "Najsretniji čovjek na svijetu" rediteljice Teone S. Mitevske ušao je u selekciju 47. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji se održava od 8. do 18. septembra.

Mitevska je scenarij napisala zajedno sa Elmom Tataragić. U glavnim ulogama su Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

"Najsretniji čovjek na svijetu" donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Projekcija u sklopu programa Savremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) u Torontu filmu će biti sjevernoamerička premijera, dok će onu svjetsku imati u takmičarskom programu Horizonti (Orizzonti) 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. augusta do 10. septembra.