Nagrada Zlatna Jabuka
14

Film Ene Sendijarević proglašen najboljim na BHFF-u, Albanu Ukaju priznanje za glumu

E. Sk.
Alban Ukaj u ulozi policajca
Alban Ukaj u ulozi policajca
Film Ene Sendijarević "Take Me Somewhere Nice" dobio je nagradu žirija za najbolji igrani film na bh. filmskom festivalu (BHFF) u New Yorku, dok je nagradu za najboljeg glumca odnio Alban Ukaj.

"Take Me Somewhere Nice" je hrabar, originalan i duhovit savremeni film čije će se scene dugo pamtiti. Ena Sendijarević, sa svojim prvim igranim filmom, pokazuje da ima ispred sebe dugu i zanimljivu budućnost kao režiserka.

Film
Film "Take Me Somewhere Nice"

Ovaj film je isto tako dobitnik nagrade Srce Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu i bio je na užem spisku kandidata sa kojima Holandija učestvuje u takmičenju za američkog Oscara za najbolji međunarodni igrani film na 92. dodjeli nagrada.

Alban Ukaj je dobio nagradu žirija za najbolju glumu BHFF-a 2020 za ulogu Hamze u filmu "Pun mjesec" Nermina Hamzagića.

Ukaj je sa samopouzdanjem i pronicljivošću iznio ulogu policajca čiji problemi su ujedno i problemi savremenog bosanskog društva.

U prvjencu Nermina Hamzagića priča se razvija tokom jedne noći i slijedi policijskog inspektora Hamzu, koji se suočava sa mnogim ličnim i profesionalnim problemima. Kroz interakcije sa kolegama policajcima, sitnim kriminalcima i običnim građanima, Hamza nailazi na mikrokosmos svakodnevnog života u Bosni.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je film "Ćafir" Nejre Latić-Hulusić, koji je također odnio i nagradu publike za najbolje filmsko ostvarenje BHFF-a 2020.

Film
Film "Ćafir"

Nagrada žirija za najbolji kratki narativni film pripala je filmu "Varijable" Sabine Vajrače, dok je film "Sympathy for the Devil" Guillaumea de Fontenaya dobio posebno priznanje žirija BHFF-a 2020.

"Ćafir" je vrlo intiman portret mladog čovjeka, Dina i njegove nesvakidašnje životne priče u savremenom bosanskom društvu. Režiran na jedinstven i prosvjetljujući način, sniman ručnom kamerom koja na osjetljiv način dopire do srži glavnog lika, film se bavi i temom koja pogađa mlađe generacije u Bosni. Dinova priča postavlja univerzalna pitanja o slobodi izbora pojedinca, kao i društvenog prihvatanja drugog, kojima se rediteljica i glavni lik hrabro posvećuju.

Film
Film "Varijable"

Film "Varijable" je posvećen djeci rata koja su rasturena svuda po svijetu kao rezultat nasilja i izbjeglištva i koja su morala da pokažu nevjerovatnu emotivnu zrelost i odlučnost u vrlo ranoj dobi. Film uspjeva da produbi bliskost publike s glavnim likom i njegovom sudbinom na stilski logičan i sveobuhvatan način.

"Sympathy for the Devil" je jedan od najupečatljivijih filmova o ratu u Sarajevu. Film prikazuje strahote okupiranog grada, ali i neobične okolnosti koje su povezivale građane i strane novinare.

Film je zasnovan na istinitoj priči o iskustvu novinara Paula Marchanda u Sarajevu za vrijeme opsade grada.

Film
Film "Sympathy for the Devil"

"Posebno smo ponosni na uspjeh ovogodišnjeg festivala jer se odvijao virtuelno prvi put, zbog pandemije koronavirusa. U ime cijelog BHFF tima, čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima i publici, koji su svi zaslužni za izuzetno dostignuće 17. BHFF-a", kazao je direktor festivala Damir Pozderac i programeri Dijana Jelača i Amir Husak.

Dobitnike nagrade Zlatna Jabuka odabrali su ovogodišnji članovi žirija Aleksandar Hemon, Aleksandra Odić i Bojan Hadžihalilović.