Film/TV
632

Film "Djeca mira" Emira Kapetanovića u selekciji najboljih balkanskih filmova

FENA
Film Emira Kapetanovića "Djeca mira", nastao u produkciji Udruženja za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti Magacin Kabare iz Sarajeva te uz podršku američke ambasade u BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, bit će prikazan sutra u u kinu Istanbul Modern u Turskoj.

Kako je saopćeno iz Udruženja Magacin Kabare, film je dio programa Balkanmania, kojim jedan od najznačajnijih evropskih muzeja, Istanbul Modern, okuplja najsvježije primjere balkanske kinematografije.

Program se sastoji od najomiljenijih, nagrađivanih i hit filmova koji na jedinstven način govore o tekućim društveno-političkim promjenama u balkanskim zemljama.

Među filmovima koji će biti prikazani nalazi se film Cristi Piua nominovan za Zlatnu palmu "Sierra Nevada", film Christian Mungiua "Graduation" s kojim je osvojio nagradu za najboljeg reditelja na proteklom Kanskom filmskom festivalu, "Lobster" Yorgos Lanthimosa s Colin Farellom u glavnoj ulozi te "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića.

Film "Djeca mira" govori o prvoj bosanskohercegovačkoj generaciji djece rođenoj u miru odnosno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kroz razgovore s više od pedeset mladih iz šest bh. gradova (Tomislavgrad, Mostar, Srebrenica, Zvornik, Sarajevo i Bijeljina) koji su kroz vlastitu prizmu dali mišljenja o svom životu, gradu i državi u budućnosti.

Paralelno s pričom o mladima i njihovim gradovima film prati šest mladih ljudi iz šest gradova u BiH kroz proces stvaranja zajedničkog umjetničkog čina kojim unatoč nametnutim podjelama šalju poruku zajedništva i pozitivnije Bosne i Hercegovine.

Pored učesnika performansa, i pedesetak mladih iz bh. gradova, u filmu se pojavljuju i drugi zanimljivi sagovornici novinari, muzičari, književnici širom Bosne i Hercegovine.

Nakon prikazivanja u Istanbul Modernu, film "Djeca mira" će biti prikazan na Odsjeku za političke nauke na više američkih univerziteta nakon čega slijede TV i internet premijera filma.