Film/TV
100

Film Ade Hasanovića "Mama" prikazan na festivalu u Chicagu

Piše: M. N.
Mama
Kratki film "Mama" mladog bh. režisera Ade Hasanovića prikazan je sinoć na Festivalu bosanskohercegovačkog filma u Chicagu.

Film govori o majci koju glumi Gordana Boban koja nakon 13 godina izlazi iz zatvora, gdje je služila kaznu zbog ubistva svog supruga. Majka sreće svog sina, čiju ulogu tumači Emir Fejzić, koji ima djevojku (Ena Kurtalić), a sukob nastaje kada majka sazna da sin odlazi iz države i putuje na drugi kraj svijeta.

"Napravio sam ovaj film jer se nasilje dešava svaki dan u porodicama širom svijeta. Ovaj film je važan jer pokazuje da bilo koje nasilje prema nekome donosi bol i nesreću. To je problem širokih razmjera ali raspravljano o njemu u ovom dijelu svijeta. Moj pristup pokazuje lanac nasilja u porodici i otvorene posljedice", rekao je Hasanović.

Chicago Festival of Bosnian and Herzegovinian Film održan je 4. i 5. aprila.

Mladi bh. režiser trenutno se nalazi na studijama u Italiji gdje pohađa prestižnu akademiju Centro sperimentale di cinematografia u Rimu. Tamo je snimio dva nova kratka filma - "Il Corpo Libero" (Slobodno tijelo) i "Sordidi" (Prljavi ljudi).