Film/TV
90

Egipat: Crtani film i video igrice Tom i Jerry krivi su za nasilje na Bliskom istoku

Klix.ba
Crtani filmovi i video igrice Tom i Jerry su glavni razlog nasilja na Bliskom istoku, izjavila je egipatska obavještajna agencija.

"Karikature crtanog filma opisuju nasilje na zabavan način i daju dojam o nasilju i korištenju eksploziva", rekao je Salan Abdel Sadeq na konferenciji pod nazivom "Mediji i kultura nasilja "na Univerzitetu u Kairu.

Tom i Jerry, popularni dječji američki crtani film iz 1940. godine, prikazuje dugotrajnu i uzastopnu borbu između mačke i miša u kojoj svako koristi neobične metode kako bi pobijedio onog drugog. Abdel Sadeq, šef državne informativne službe u Egiptu je rekao kako su video igrice djelom krive za nasilje i ekstremizam u regionu.

"Video igrice se šire rapidnom brzinom, a za mladog čovjeka je postalo normalno da dugo sjedi za računarom zabavljajući se na taj način. Ljudi su zadovoljni kada mogu učestvovati u tučama i borbama", mišljenja je Sadeq.

On je također upozorio da interni mediji u Egiptu, iako proizvode za domaću publiku, ima utjecaj na međunarodni imidž zemlje. Uprkos upozoravanjima na opasnosti od nasilnih video igara i crtanih filmova u kojima je prisutno nasilje, egipatska vlada nije planirala cenzurisati takve sadržaje.