Film/TV
0

"Dreamgirls" i "Babel" osvojili glavne Zlatne globuse

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drama ''Babel'' i energični mjuzikl "Dreamgirls" osvojili su glavne nagrade na 64. dodjeli Zlatnih globusa, godišnjih nagrada za najbolja filmska i televizijska ostvarenja. Ova dva filma postali su glavni favoriti i za osvajanje Oskara.

"Dreamgirls", mjuzikl koji je prati karijeru benda The Supremes osvojio je tri nagrade. ''Dreamgirls'' je osvojio nagradu za najbolju komediju/mjuzikl, dok su Eddie Murphy i Jennifer Hudson osvojili su Globuse za najbolje sporedne uloge u muškoj i ženskoj konkurenciji.

''Babel'', drama o kulturnim razlikama i nedostatku komunikacije u pograničnom području, osvojio je samo jednu nagradu, ali veoma vrijednu - najbolja filmska drama. U sinoćnju dodjelu, ovaj film je ušao sa čak sedam nominacija.

Režiser filma, Meksikanac Alejandro Gonzalez Inarritu, izjavio je da je prešao dug i težak put pri snimanju ovog filma. Film se snimao na tri kontinenta (Africi, Sjevernoj Americi i Aziji), te na pet različitih jezika. ''Mislim da je snaga filmskih kina univerzalna, a emocije ne trebaju prevođenje i to je prava ljepota u ovome'', izjavio je Inarritu.

Martin Scorcese je osvojio nagradu za najbolju režiju za svoj kriminalistički triler "The Departed". Scorseseov film je u dodjelu nagrada ušao sa 6 nominacija. On će i dalje ostati jedan od glavnih pretendenata za Oskare, tim više što mu je i filmska kritika veoma sklona.

Nagrade Zlatni globus se dodjeljuju na osnovu glasanja 90 članova organizacije Hollywood Foreign Press Association. Forest Whitaker je osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca, za film "The Last King of Scotland", u kojem glumi diktatora iz Ugande Idi Amina.

Britanka Helen Mirren je osvojila dvije nagrade, za najbolju glumicu u filmskoj drami ''The Queen'', gdje glumi kraljicu Elizabeth II, te za nagradu za najbolju glumicu u TV mini seriji ili TV filmu "Elizabeth I".

Britanski komičar Sacha Baron Cohen osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca u filmskoj komediji/mjuziklu za ulogu u filmu "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan".

Meryl Streep je osvojila nagradu za najbolju glumicu u komediji za ulogu zle modne urednice u filmu "The Devil Wears Prada". To je šesti Zlatni globus u njenoj karijeri.

Najboljim scenaristom je proglašen Peter Morgan za film "The Queen". ''Cars'' je proglašen najboljim animiranim filmom. Pjesma "The Song of the Heart" iz animiranog filma je proglašena najboljom originalnom pjesmom.

U kategorijama Zlatnih glonusa za TV ostvarenja, najboljom TV komedijom je proglašena serija "Ugly Betty", a najbolja TV drama je "Grey's Anatomy".