Pisao 25 godina
10

Dnevnici pokojnog glumca Alana Rickmana bit će pretočeni u knjigu

E. Sk.
Rickman: Preminuo 2016. od raka gušterače (Foto: EPA-EFE)
Rickman: Preminuo 2016. od raka gušterače (Foto: EPA-EFE)
Dnevnici pokojnog britanskog glumca Alana Rickmana, zvijezde filmova "Harry Potter" i "Umri muški" bit će objavljeni kao knjiga na jesen 2022.

Rickman je u svojim dnevnicima iznosio krajnje iskrena razmišljanja o svojoj dugogodišnjoj karijeri i životu.

Izdavač Canongate stekao je prava glumčevih dnevnika, koji će biti objavljeni kao "Dnevnici Alana Rickmana", piše The Guardian.

Glumac koji je 2016. godine preminuo od raka gušterače počeo je ručno pisati dnevnike početkom 1990-ih, s namjerom da oni jednog dana budu objavljeni. Tada je njegova glumačka karijera zaista započela, već je stvorio reputaciju u "Royal Shakespeare Company" i na sceni kao Valmont u "Les Liaisons Dangereuses".

Također je glumio sardonskog negativca Hansa Grubera 1988. godine u filmu "Umri muški", šerifa Nottinghama 1991. u filmu "Robin Hood: Princ lopova" i supruga Julije Stevenson u romansi "Zaista, ludo, duboko".

Nastavio je voditi dnevnike tokom narednih 25 godina, sve vrijeme pojavljujući se u filmovima, uključujući "Galaxy Quest", "Harry Potter" franšizi, "Sense and Sensibility", "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" i "Love, Actually". Pisao je sve do svoje smrti 2016. godine, kada je umro od raka gušterače u 69. godini.