Otvaranje 3. augusta
27

Deveti Filmski festival u Trebinju nosi slogan "Pod svjetlom mjesečeve rijeke"

N. O.
Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. bit će otvoren u utorak, 03. augusta od 20:30 sati na Terasi "Humsko", na obali Trebišnjice, pod simboličnim sloganom "Pod svjetlom mjesečeve rijeke".

I ove godine bit će dodijeljeni "Zlatni platani", tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu. Ovogodišnji laureati su glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.

Festival će otvoriti film "Četiri priče" trebinjskog autora Dragana Rajića (Terasa "Humsko") i tunižansko-belgijsko-francuska koprodukcija "Čovjek koji je prodao svoju kožu" sa Monikom Beluccii u glavnoj ulozi (Dom mladih Trebinje).

Do 8. augusta na još četiri lokacije ( Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine i Terasa hotela Leotar) bit će prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz: BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

Pored tradicionalnih programskih cjelina festival od ove godine uvodi i novu - Dječiji program.

Svakog festivalskog dana sa lokalnim vinarima družit će se, ove godine nešto brojniji, gosti festivala. Neće izostati ni tradicionalna "Kafa sa glumcima" u bašti Hotela Platani.

Tokom Festivala bit će priređene i promocije knjiga "Jelena Anžujska" i "Davorjanka Paunović", autorke Ane Atanasković i "Čovjek iza nehata", Gorana Gocića, kao i izložba niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića.

Posjetioci trebinjskog filmskog festivala i ovoga puta imat će i posebne muzičke ugođaje: na otvaranju nastupit će Nada Pavlović sa bendom, a posle Svečanog zatvaranja bit će upriličen koncert trebinjskog rock sastava Krugovi u žitu.

Ulaz za sve projekcije je slobodan, a besplatne ulaznice se mogu rezervisati putem e mail adrese: [email protected]